Најновије

ОД ТАНКОСИЋЕВОГ ЧЕТНИКА ДО СТАЉИНОВОГ НКВД: Мустафа Голубић отимао руске генерале, убијао Стаљинове противнике, пркосио Краљу и Титу

Интриге, атентати, убиства, а такође вероломство и издаја, прожимају читаву историју човечанства. Што се тиче XX века, он је буквално до крајности њима прожет. Читава историја најсуровијег века могла би се проучавати на основу акција обавештајних служби, у којима су политичка убиства, отмице, врбовања, и пребројавање, представљају најочигледнији путоказ.

Mустафа Голубић (Фото: Правда/Архива)

Убиство три последња руска цара, супео атентат на министра унутрашњих послова Русије – Плавеа (1904.г); премијера Русије -Петра Столипина (1912.г), аустријског надвојводе Франца Фердинанда (1914.г); отмица вођа војне организације руске емиграције у Француској, генерала Кутепова и Милера; убиство Лава Троцког и његовог сина Седова; жестока партијска чистка коју је спровело стаљинско руководство Коминтерне, која је закачила практично све комунистичке партије у свету, и најзад, апотеза немилосрдности – два светска ратам то је оно по чему се памти то столеће.

У те догађаје био је увучен огроман број људи, али само је један човек постао учесник већине од наведених догађаја. Члан организације “Млада Босна” и “Црна Рука”, један од организатора сарајевског атентата, који је иницирао почетак Првог светског рата, учесник оба балканска рата (добровољац у одреду Воје Танкосића), носилац Обилићеве златне медаље за храброст, ухапшен оптужен у Солунском процесу, који је коштао живота легендарног Драгутина Димитријевића Аписа; човек који је у лице рекао српском краљу Александру Карађорђевићу да има намеру да га убије и да се освети за погубљење Аписа; активни учесник отмице Кутепова и Милера и убиства Лава Троцко, и што је веома важно, којег је срдачним загрљајем дочекивао лично Јосиф Стаљин, и најзад, лични непријатељ и супарник Јосипа Броза Тита. Човек чија је последња акција била војни пуч у Србији у марту 1941. године и формирање владе која је потписала споразум са Совјетским Савезом, одгодивиши напад на њега фашистичке немачке, име тог човека је – Мустафа Голубић.

Књига “Мустафа Голубић – тајни агент Стаљина” руског аутора Бориса Паномарјова објављена је у Русији 2014. године. Занимљиво је да је и издање ове књиге на српском језику дело руске издавачке куће ”Фолиум”. 

Књигу “Мустафа Голубић – тајни агент Стаљина” у тврдом повезу можете наручити по цени од 1040 динара (бесплатна достава) на линку ОВДЕ или на телефон 063 102 28 55. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА