Најновије

Пливање повећава густину костију и мишића!

Последњих година много се прича о томе да је за оптимално здравље, али и изглед, потребно повећање густине костију и мишићне масе. У поплави разних модерних и помодних метода, препарата и спортова, многи су заборавили да постоји проверен, једноставан, лак и јефтин начин да се то постигне - пливање.

Фото: Pixabay.com

Пливање ангажује све групе мишића, тако да се нећете покајати који год стил да изаберете, али је најбоље да комбинујете неколико стилова, показало је истраживање универзитета у Оклахоми. Од 1.500 испитаника, 48 процената определило се за делфин стил, јер он истовремено обликује мишиће груди, рамена и леђа. Испоставило се да је он бољи избор од вежбања у теретани, поготово јер скоро да и не постоји ризик од повреда. Пливачи оба пола били су активни три пута недељно по 45 минута, и то шест месеци, а резултати су били импозантни, што је доказано мерењем  мишићне масе пре и после експеримента. Но, то што се мишићна маса повећала, не значи да је дошло и до повећања укупне телесне масе - напротив, пошто је знатно смањена количина масти у организму чак 92 процента учесника!


Пливање је, доказано је пак у истраживању универзитета у Јужној Каролини, један од најбољих начина за превенцију остеопорозе, јер повећава густину костију. Остеопороза, доводи до крхкости и ломљивости костију а највише погађа жене, али су, због свеобухватности резултата, у овом испитивању учествовали подједнако и мушкарци, и показало се да су и њихове кости постале гушће после 9 месеци. 


Осим тога, пливање је препоручено особама које имају проблема са костима и зато што је могућност прелома искључена. 


Ово значи да пливање могу да упражњавају и особе у позним годинама, а с обзиром да је најстарији учесник у поменутом истраживању имао 91 годину, нема разлога да не запливате и ви. Пливајте само 3 пута недељно пола сата и одрадићете одличан тренинг који затеже цело тело.

Извор:Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА