Најновије

СРБИ, ЗНАТЕ ЛИ ДА ЈЕ ДАНАС ВИДОВДАН? ОВО СУ ПОСЛЕДЊЕ СЛОБИНЕ РЕЧИ ПРЕ ИЗРУЧЕЊА У ХАГ! Због оног што је рекао пре 18 година остаћете без текста

Пре 18 година, 28. јуна 2001. Слободана Милошевића је Србија изручила Хагу! Први пут у историји једном председнику требало је да се суди за ратне злочине пред Међународним трибуналом, али он ту пресуду није дочекао и тамо је преминуо пет година касније.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Последњи који га је посетио у затвору, на Видовдан, био је функционер СПС-а, професор Милан Јанић, који се  присетио тог последњег разговора с Милошевићем.

- Није знао да ће га испоручити тог дана, уверен сам. Када сам ушао у ћелију, затекао сам га у добром расположењу, а у ћошковима су били распоређени стражари који су оборили главе, ваљда тако показујући да их наш разговор не интересује - почиње причу професор Јанић и наставља:

- Био сам последњи који га је посетио у ћелији, иако нису хтели да ме пусте, већ су ми рекли да дођем сутра. Назвао сам адвоката и на крају су ме пустили. Та слика ће ме пратити до краја живота - он насмејан, у ципелама без пертли, како ми говори:

„Милане, мени је боље у затвору, него да сам на слободи док наша земља тоне у ропство“.

Дотакли смо се и Космета, наравно, препричава Јанић и преноси Милошевићеве речи.

„То је почетак уступања наших територија. Све што нам је икада тражио Запад, а ми дали, он се никада није задовољавао тиме што је добио. Само је изнова тражио нове и нове уступке. Када урадимо нешто, кажу то је што се тиче те етапе, за даље ћемо разговарати. Косово је тек почетак, тражиће нам и друге делове земље“, причао је Милошевић у ћелији 2001.

Да је Милошевић изручен, Милан Јанић је сазнао када се вратио у Бор.

- Жена ме је дочекала питањем где сам био. Одговорио сам јој: „Ваљда знаш - код Слобе“. А онда ме је она шокирала речима: „Па, ево, на телевизији су рекли да су га изручили Хагу“.

„Знате ли да је данас Видовдан?“

Слободан Милошевић ухапшен је 1. априла 2001. Хапшење је започето 30. марта, а окончано након два дана, после седмочасовних преговора о предаји. Влада Србије донела је одлуку да буде хитно испоручен Хагу 28. јуна и транспортован у затворску јединицу у Шевенинген. Остаће упамћена и Милошевићева реченица упућена стражарима који су га водили: „Срби, знате ли да је данас Видовдан“.

Преминуо је 11. марта 2006. у Хагу.

Понос српског наоружања! Погледајте ОВДЕ шта све може ово борбено возило! 

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА