Најновије

ФЛАШОМ У СРПСКУ ГЛАВУ! Постоји крупан разлог за велику албанску нервозу

Ако некога занима како изгледа албанска дипломатија, без надзора западних ментора, дајте им једну флашу и једног Србина.

Албанска војска (Фото: Министарство одбране Албаније)

Састанак на нивоу заменика министара у оквиру споразума ЦЕФТА прекинут је у Валони у Албанији, јер су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

Косовски делегати су том приликом на рачун српске делегације изнели низ провокација и политичких констатација. Албанија, наравно, није реаговала адекватно, а нама је остало само да подсетимо да састанак ЦЕФТЕ није предвиђен за — „тренинг гађања“.

Постоји ли земља чији представници на дипломатским скуповима имају „аргумент“ гађање флашама, или су Албанци јединствени? О каквој је овде фрустрацији и губитку живаца реч?

Фрустрација је јасна

Професор др Слободан Рељић са Факултета политичких наука сматра да је у питању фрустрација Албанаца, пре свега оних са Косова, подстакнута тиме јер свет за њих губи интересовање.

„Они су као друштво већ 50 година у активном стању очекујући да се нешто деси, а то што им се дешава је у ствари све горе. Добили су нешто што није држава, дошли су на чело тога они који су гори од свих претходних и у свему томе наравно да почињу да се губе живци“, утисак је нашег саговорника.

Приштини падају акције

Све што је везано за Косово је полако изгубило смисао, све сувише дуго траје, Албанци имају велика очекивања, објашњава наш саговорник, а све је мање оних у свету који су за њих заинтересовани. У принципу, Рељић верује да ће бити све више оваквих инцидента и то пре свега између њих самих.

„Њихове акције почињу рапидно да падају на Западу. Они који су их подржавали више немају ни снаге ни енергије да се њима баве. Друго, резултати које они имају о њима су катастрофални“, наводи Рељић.

Баруштина којом се нико не бави

Чињеница је, додаје он, да је Косово упало у једну „баруштину“ која је постала најгора од свих у окружењу и да је овај догађај само потврда мржње која постоји.

„Та надања нису им испуњена. Вентил им је да се што више исељавају... Београд је фактички једини који је озбиљно заинтересован да се косовско питање разреши. Сада Американци улазе у предизборну кампању. Ко ће сада да се бави Косовом?!“, пита Рељић.

Да свету Косово није више најбитнија тема показује и одлагање састанка у Паризу.

„Они су све до сада и радили по нечијем навођењу, ништа нису радили самостално. А они који их сада наводе нису из структура које су директно везане за власт Америке, већ само посредно могу да утичу на Вашингтон. Ни ЕУ ни САД се не баве са Косовом у некој оперативној фази, већ то чине само остаци неких механизама. Запад има много већих проблема од Косова“, подсећа наш саговорник.

Срамота Европе

Косово је, додаје, велика срамота политичке Европе, после 20 година рада на њему. Сви њихови медији пишу о томе да тамо нема никакве државе и да су тамо расуло и корупција.

„У том смислу, Албанци се осећају остављеним. Они и јесу практично остављени, јер све што су радили неко их је директно наводио да то раде. Једино своје што су имали је тај негативан однос према Београду. ОВК је настала у камповима странаца, Холбрук их је претворио из терористичке организације у ослободилачку војску. Дакле, све је навођено споља, а кад тога нема једини њихов посао кога могу да се прихвате и који је њихов је дрога“, објашњава Рељић.

Закључак саговорника је да је све што се дешава резултат губитка стрпљења и фрустрације, јер су изгубили пажњу битних фактора у међународној заједници.

Српска делегација ће захтевати да они више никада не присуствују састанцима у оквиру ЦЕФТА. Из Канцеларија за КиМ напад на представника Србије на састанку ЦЕФТА у Валони кажу да је ово само потврда да привремене институције у Приштини нису способне за цивилизовану међународну комуникацију, те да је њихова главна идеологија примитивизам и насиље, а чиме се они поносе.

Прочитајте ОВДЕ ко је то понизио Хрвате у Хрватској.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА