Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": Србија се умирити не може!

Окупљање грађана у оквиру 30. протеста "1 од 5 милиона" ове суботе почело је око 19 часова испред Теразијске чесме.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Протестна колона се кретала од Теразијске чесме до трга Николе Пашића, потом кроз Дечанску и Нушићеву улицу до Политике, одакле се кроз Светогорску упутила до зграде Радио Телевизије Србије (РТС).

На почетку, прочитано је писмо Уроша Јањића, младића који је прошле недеље избоден у Нишу због тога што је носио мајицу са антифашистичким мотивом.

- Уморан сам од подела, мржње и насиља. Оно што се мени догодило само је један случај. Сада је пред нама избор између ненасиља и самоуништења. Не треба да се делимо још више. Мржња не може победити мржњу. Верујем да ће ненаоружана истина имати последњу реч - наводи се, између осталог у Урошевом писму.

Окупљенима се обратио и некадашњи члан Отпора Срђан Миливојевић.

- Изашли смо на улице пре седам месеци јер су хтели да убију Стефановића. Данас пале куће новинарима, напаствују жене у Брусу. Упалили смо плаву бакљу слободе. Србија се умирити не може. Србијом неће владати онај ко има оштрији нож - рекао је он.

Говорио је и Никола Јовановић, шеф одборника Савеза за Србију у Скупштини Београда.

- У задњих шест месеци смо ударили темеље нове Србије - да држава припада народу, а не једној партији, да председник буде један од нас, а не испред нас. Да напредовање у новој Србији никад не буде удаљавање од интегритета већ посвећеност, рад, морал. Улазимо у јесен са великим капиталом: договором народа и опозиције да овај систем мора да се размонтира. Уколико избори не буду фер и поштени, ми на такве изборе нећемо изаћи. Ако притиском свих нас омогући фер и поштене изборе, на њих идемо сви заједно. Не идемо на цензус, да нама буде боље, да се увалимо у скупштинске фотеље и ресторане, идемо само са једном идејом - да победимо. Ако траже опозицију која би била икебана нек не гледају у нашем правцу - рекао је он и обраћање завршио стиховима Јована Јовановића Змаја "Мало нас је, ал нас јака сила креће".

Како су почели протести

Први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Прочитајте ОВДЕ све о новом председнику Пожеге који има 25 година.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА