Најновије

АДЕЛА ВЕЛИКИЋ И МИЛАН ЗАЈИЋ ПОБЕДНИЦИ: 12. турнир Верице и Срећка Недељковића

Машински факултет у Београду у протекла два дана (01-02. јуна 2019. године), био је по дванаести пут домаћин најбољим студентима и студенткињама Београда у шаху.

12. Tрофеј (Фото: Правда)

Домаћин догађаја, као и сваке године, био је проф. др Милош Недељковић, старији син Верице и Срећка Недељковића. У свом обраћању професор Недељковић подсетио је на историјат турнира, на све раније победнике међу којима је велики број и оних који су побеђивали на државном првенству. Гостима и учесницима су се обратили ЕУСА (Европска универзитетска спортска асоцијација) координатор за шах, велемајстор Александар Сулипа из Украјине, председник Шаховског савеза Србије Душан Цогољевић и у име судијске екипе Небојша Баралић, међународни шаховски судија. Част да повуче први потез припало је госту из Украјине који је ових дана био у службеној посети Београду. Наиме, Београд је следеће године домаћин 5. Европских универзитетских игара, а шах ће бити једна од двадесет две дисциплине.

Играчки састав овогодишњег Трофеја је био на високом нивоу јер велики број учесника су ноциоци међународних шаховских титула. Организационо, Машински факултет прати савремене шаховске токове и користи се најмодернија шаховска опрема тако да са сваким догађајем (Трофеј Недељковић, Транастлантски куп „Светозар Глигорић“, такмичења проблемиста...) оправдава улогу најбољег шаховског организатора у Србији. Преко интеренета су преношене све партије уживо, као и у сали за игру путем два велика видео бима за посетиоце.

Оба турнира су оправдала очекивања у смислу неизвесности и борбености. Код студенткиња најуспешнија је била женски интернационални мајстор Адела Великић (Електротехнички факултет) која је успела да одбрани звање најуспешније од прошле године. Адела је освојила 6,5 поена из седам партија. Са поен мање, друго место је освојила женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић (Физика) са 5,5, а треће Теодора Ракић (Психологија) са 4 освојена поена колико је имала и четвртопласирана Ксенија Томин. Код студената, прво место је освојио велемајстор Милан Зајић (ПЕП) који је приказао и најсигурнију игру. Он је освојио 7,5 поена из 9 партија. Друго и треће место са 7 поена поделили су Младен Рајковић (ПЕП) и прошлогодишњи победник Марко Ненезић (Грађевински факултет). Захваљујући бољим додатним критеријумима (трећи критеријум – Сонеборн-Бергер) сребрна медаља је припала Рајковићу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА