Најновије

МОЖЕ ЛИ ДА СПРЕЧИ РАТ: Мадуро спреман да хапси произвођаче хране

Венецуелански председник Николас Мадуро запретио је у суботу преузимањем фабрика које су прекинуле производњу и хапшењем њихових власника, након што је донео декрет којим су му проширена овлашћења за реаговање у економској кризи.

Има подршку радника, војске и комуниста: Николас Мадуро (Илустрација: Правда)

Мадуро је ово изјавио после упозорења које му је упутила опозиција, преноси АП. Вође опозиције тврде да ће венецуеланско друштво "експлодирати" уколико Мадуро покуша да блокира покушај расписивања референдума о његовом опозиву. Мадуро је на митингу својих присталица у престоници Каракасу наредио да се предузму "све могуће акције за опоравак производног апарата који је паралисала буржоазија". Венецуелански председник је казао и да пословни људи који "саботирају земљу" заустављањем производње хране у својим фабрикама ризикују да "заврше у лисицама".
АП наводи да је прошлог месеца највећи венецуелански снабдевач храном и пићем "Емпресас Полар" затворио своју последњу пивару која је радила, правдајући то тиме да није имао приступ чврстој валути којом би купио сировине. Мадуро оптужује "Полар" и друге фирме да покушавају да дестабилизују финансијски оптерећену земљу тако што изазивају несташице основних потребштина, од хране и пића, преко лекова па све до тоалет папира. Јуче су у Каракасу одржана два митинга за и против Мадура, чији противници траже од Националне изборне комисије да донесе одлуку о валидности око 1,8 милиона потписа прикупљених за одржавање референдума о опозиву председника. Да подсетимо, у Венецуели већ неколико година произвођачи и дистрибутери основних потребштина, које Мадуро оптужује да раде у спрези са америчким обавештајним службама, заустављају проток основних намирница, чиме је изазвана незапамћена глад у овој земљи. Ситуација је кулминирала прошле недеље, када је објављено да у складиштима има хране још за свега две недеље. Аналитичари иду толико далеко да предвиђају да, уколико се ситуација не разреши наредних дана, земљи прете невиђени немири, па чак и рат. Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА