Најновије

САД НЕ МОГУ ДОБИТИ РАТ ПРОТИВ ИРАНА И ЊИХОВИ ГЕНЕРАЛИ ТО ЗНАЈУ: Израелски обавештајац спустио на земљу јастребове око Трампа! (ВИДЕО)

Израелски политичар и дипломата Јаков Кедми тврди да САД једноставно не могу да победе Иран у рату.

Илустрација (Фото: Синхуа/ Правда)

Он износи многе исте тачке које је Сакер направио у свом чланку о томе како ће НАТО поступити у рату са Русијом: да САД не могу брзо да мобилизују снаге, да немају довољно војника који ће да се боре против великог непријатеља и да би их свака нова велика обавеза приморала да исцрпе своје ресурсе у другим, геостратешки критичним, регионима.

Препис – Јаков Кедми, политички аналитичар (Израел):

– Постоји неколико аспеката. У чисто војним терминима, немогуће је поразити Иран. Има огромну територију. Американци неће имати довољно снага да се тамо распореде.

Дакле, нема шансе да се води рат против Ирана и да се освоји. И Пентагон то зна боље од било кога. Упозорили су на то. Да би напредовали за неколико миља у малом, бедном Кувајту, Американци су тамо распоредили пола милиона војника.

– Концентрисати све америчке снаге у Ирану значи оставити Далеки исток незаштићеним и ослободити Кину. Прва ствар коју ће Кинези урадити, када се Американци усредсреде на Иран, биће кретање на Тајван. Американци неће моћи ништа да учине. Америчка војска није у стању да води два мања рата. Тешко да може да води велики. Зато ће Кина бити распуштена на Далеком истоку. То је оно што Американци најмање желе.

Постоји још једна ствар. Ако цена нафте пређе 100 долара по барелу, то ће погодити кинеску економију. Пре свега, она погађа европску и америчку економију. Читава светска економија и индустрија сада имају велику енергетску компоненту. Ако дуплирате цену, индустрија ће бити уништена. Пре свега, то ће се догодити у САД-у. САД је највећи потрошач електричне енергије. За цену нафте, није важно да ли је произведена у Тексасу, или Сибиру, или Саудијској Арабији. Ако је 150 долара по барелу, економија ће бити уништена.

– У нашој земљи биће супротно. Наша економија ће почети да се развија. Осећаћемо се као краљеви са златним полугама, дијамантима, који немају ништа.

– Бојим се да Американци користе Иран да демонстрирају капацитете свог нуклеарног оружја.

– Могу ли Американци напасти Иран са нуклеарним оружјем?

– Не. Значење нуклеарног оружја је да ради пре него што га употребите. Када га употребите, то је крај. Да би се уништио Иран, потребно је уништити читав Иран нуклеарним оружјем. Сједињене Државе то неће учинити.

– Ово је отприлике оно што је Трамп обећао. Рекао је да ако буду претили Америци, ништа неће остати од Ирана.

– Трамп је то обећао. Трамп је политичар. Он није популаран политичар.

– То је истина. Али пре годину дана, врховни командант америчких стратешких снага рекао је да ако председник изда незакониту наредбу, он то неће испунити.

– Јако смешно. Верујем да је то рекао. Али јако сумњам да се он не покорава.

– Ова прича о 120,000 није прича. Амерички војници су само рачунали да је за одржавање присуства САД потребно 120.000 војника. Ово нису оперативни планови. Треба им милион војника да иду у Иран. Они их немају.

– Ако америчка амбасада, база, бродови буду нападнути, Американци неће моћи да не узврате. И Болтон жели да се повуче грациозно.

– Онда ће два разарача лансирати својих 180 ракета, што ће учинити отприлике оно што је урађено у Сирији, и то ће бити крај.

Ако боље погледамо, циљ Сједињених Држава у Ирану је промена режима, то је главни разлог. Трамп је дошао до закључка да је скоро немогуће водити промену режима у Ирану. Зашто скоро? То је зато што амерички стручњаци, који размишљају као Американци и немају појма шта је Блиски исток, мисле да ће економско окружење у Ирану довести до колапса тог режима.

Садашња влада у Ирану је стабилна. И нико и ништа не прети. Ако Иранци имају упола довољно хране, влада ће остати. Ово је Иран.

Још једна опција коју Трамп има је једноставна – да води преговоре. А сви ти повици, та хистерија, имају за циљ да Иранци учествују у преговорима. Али Трамп жели да они то затраже.

Американци уопште не брину о иранском нуклеарном оружју. Ко има проблема са њим, осим нас? То је изговор за Американце да врше притисак на Иран и да тамо промене режим. Говорећи о почетку непријатељстава са Ираном, то неће бити краткорочни рат. Американци никада нису започели рат када Пентагон то није желео.

Војска је хтела рат у Вијетнаму. Војска је хтела рат у Ираку. Када војска каже не, ниједан амерички политичар не би започео рат. Међутим, почетак дугог рата против Ирана ц́е довести до тога да ће Иран имати нуклеарно оружје за шест месеци пише бивши шеф израелских тајних служби Јаков Кедми за russia-insider. com.

САД су беспомоћне пред руском ракетом "Сармат". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА