Најновије

УДАР НА ЛОВЦЕ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Креиран озбиљан пакет модернизације за ракете Р-27 (НАТО АА-10 Alamo)

Ваздушно-космичке снаге ће се у веома кратком временском интервалу опремити са великом количином модернизованих ракета средњег домета класе ваздух-ваздух Р-27. Савременим и иновативним приступом приликом њене модернизације добило се високоефикасно оружје за борбу против широког спектра ваздушних циљева, укључујући ту и авионе пете генерације.

Илустрација (Фото: РИА)

Ракете класе ваздух-ваздух Р-27 ће добити свој други живот. Ради се о убојном средству које је намењено за борбу против аеродинамичких објеката у маневарском боју, које је данас значајно застарело. У вези са овим проблемом руски конструктори су прионили на посао у циљу њене дубоке модернизације. Применом савремене технологије која је имплементирана у овом пројекту, добило се универзално високопрецизно оружје које може да обара различите типове непријатељских летелица на даљинама 100км+. У овом моменту ракета Р-27 је способна да се бори и против захтевнијих циљева, као што су то нпр. крстареће ракете, беспилотне летелице и авиони пете генерације. Њихова примена ће руским ловцима обезбедити предност у условима високоинтензивног ваздушнох боја (1 на 1), уверени су руски војни експерти.

Прва серија модернизованих ракета Р-27 ушла је у наоружање Ваздушно-космичке војске крајем прошле године, изјавило је неколико неименованих извора из руског Министарства одбране за интернет портал „Известија“. Ове ракете су тестиране за време ваздухопловне војне операције у Сирији где су примећене на вишенаменским ловцима 4++ генерације Су-30СМ и Су-35. Ови авиони ће бити основне летеће платформе за ношење и употребу нових ракета Р-27. Њих ће такође моћи да користе и авиони Су-27, Су-33, Су-34 али и тактички ловци МиГ-29 у својим модернизованим варијантама, наводе руски војни експерти.

Када се ова ракета појавила у војсци, било је евидентно да се ради о оружју које је било испред свог времена- рекао је за интернет портал „Известија“ бивши командант 4.ваздухопловне армије РВиПВО руске армије и Херој Русије, генерал-потпуковник Валериј Горбенко. Управо због тога се ова ракета и даље налази у наоружању јер има висок потенцијал за даље унапређивање тј. модернизацију.

„Ради се о ракети која је конструкцијски изврсно решена, и коју одликује веома поуздана бојева глава. Самонавођену бојеву главу је могуће модернизовати употребом савремене технологије, што значајно повећава њену прецизност. А после увећања снаге приликом њеног лансирања, повећан је и њен ефективни домет“– сматра руски генерал.

Ракета је добила обновљени систем управљања и навођења. Савремена електроника омогућава бржи и квалитетнији захват циља, што пилоту обезбеђује да се више посвети управљању авионом. Ракета се на циљ наводи помоћу радарске главе за самонавођење, у аутоматском режиму рада. Поред овог режима рада, присутна је и могућност полуаутоматског навођења на циљ, приликом чега се у целу операцију гађања укључује и пилот. Поред овога за саму ракету је развијен нови тип горива, што ће јој дати повећан енергетски потенцијал. Модернизвоана ракета Р-27 ће моћи да обара крстареће ракете, као и ловце пете генерације.

Дубоку модернизацију ће да прођу и верзије ракете Р-27П и Р-27Р, који су намењене за уништавање ваздушних циљева у свако доба дана и ноћи, без обзира на сложене метео-услове. Њих је могуће употребити у условима високоинтензивног ваздушног боја, када непријатељ „оштро“ маневрише и употребљава противелектронска средства за ометање радара.

Р-27Р спада у ракету средњег домета са инерцијалним системом навођења. У оквиру овог система навођења се налази полуактивна радарска глава за самонавођење, која се активира у завршном делу путање.

Код ракете Р-27П1 имамо комбиновани систем навођења који се састоји активне радарске главе и система инерцијалне корекције. Ови механизми се наизменично активирају у зависности од етапе лета ракете. Ракета се на циљ наводи помоћу авионског радара који се налази на летелици која је лансирала ову ракету, или копнених радарских система. Систем управљања ради на принципу „испали и заборави“, са обезбеђењем информационог маскирања самог напада.

Ракета је дугачка скоро пет метара, а њена стартна тежина достиже 350 килограма. Покреће је ракетни мотор на чврсто гориво који је обезбеђује ефективни домет до 110км. Опремљена је бојевом главом која носи готово 40 кг експлозива.

 „Руске Ваздушно-космичке снаге ће се у веома кратком временском интервалу опремити са великом количином модернизованих ракета класе ваздух-ваздух „- рекао је за интернет портал „Известија“ војни експерт Антон Лавров. Ова ракета спада у основна убојна средства руске авијације, и као таква је произведена је великим серијама. Савремена технологија омогућава обнављање и усавршавање ових ракета, са циљем добијања високо-ефективног средства за уништавање широког спектра непријатељских ваздушних објеката, укључујући и лоце пете генерације.

Захваљујући својим конструкционим предностима ракета Р-27 значајно превазилази америчку ракету AIM-7 Sparrow, док је по својим летно-техничким карактеристикама упоредива са новим моделима америчких ракета ваздух-ваздух AIM-120C.

САД су беспомоћне пред руском ракетом "Сармат". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА