Најновије

"ВОЈСКА КОСОВА" СА ХРВАТИМА НА ГРАНИЦИ СА МАЂАРСКОМ! Више од 500 наоружаних војника! Објавили циљ! (ФОТО/ ВИДЕО)

У склопу завршне фазе међународне војне вежбе "Муњевити одговор 19", почео је измештање мултинационалне јединице копном од војног полигона Еуген Кватерник у Слуњу до логистичке базе у Капошвару у Мађарској, а циљ је увежбавање преласка државне границе (Border Crossing Operations) у тактичком распореду.

Војска Хрватске на граници са Мађарском (Фото: morh.hr)

Прва од шест колона мултинационалне јединице с 566 припадника и 120 возила из девет савезничких и партнерских земаља, од којих је 218 припадника Хрватске војске прешла је у Мађарску на граничном прелазу Горичан 2.

У Хрватској се од маја одржавају три међународне војне вежбе, у којима учествују и припадници такозване војске Косова.

"Immediate Response 19"," Astral Knight 19" и "Swift Response 19" називи су вежби у организацији Команде копнених снага за Европу (USEUCOM) које ће се у координацији с НАТО чланицама и партнерским земљама одржати у Хрватској, најавило је хрватско Министарство одбране на свом сајту у среду.

Прва вежба "Immediate Response 19", којом Хрватска војска обележава 10.годишњицу чланства Хрватске у НАТО, почела је 20. маја и трајаће до 6. јуна на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске.

Тежишни циљ вежбе је увежбавање војне мобилности, односно мобилности мултинационалних снага. Хрватска, Словенија и Мађарска учествују као суорганизатори и домаћини вежбе, каже се у саопштењу.

Следећа планирана вежба "Astral Knight 19"  је вежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (USAFE) која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом "Swift Response 19"  која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији током јуна, навело је хрватско министарство.

У тим вежбама ће учествовати око 750 припадника Хрватске војске и око 4.500 припадника оружаних снага савезника и партнерских земаља, око 60 ваздухоплова, више од 30 хеликоптера и око 800 возила, саопштило је Министарства обране Хрватске.

Пада влада, Ангела одлази пре 2021? Спор коалиционих партнера у Берлину вуче и ЕУ у хаос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА