Најновије

Руси још једном покопали Запад у Савету безбедности: Блокирана резолуција о Сирији, зна се ко се пита

Русија је блокирала саопштење Савета безбедности УН о Идлибу које су покренули Кувајт, Немачка и Белгија наводећи да је неуравнотежено, изјавио је јуче дипломатски извор за ТАСС.

Савет безбедности (Фото: РИА)

"Русија је блокирала саопштење Савета безбедности Уједињених нација позивајући стране да понове своју посвећеност споразуму о примирју према руско-турском меморандуму од 17. септембра 2018. године", рекао је извор, додајући да је оно је било неуравнотежено и није било спомињања терориста у региону.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин учествовао је на састанку Савета безбедности УН о Сирији прошле недеље. Он је поновио посвећеност Русије руско-турском меморандуму и нагласио неопходност даљих напора за истребљење терористичких организација са седиштем у Идлибу.

Председник САД Доналд Трамп позвао је раније у току дана Русију, сиријске власти и Иран да престану са бомбардовањем провинције Идлиб у Сирији.

"Русија, Сирија и у мањој мери Иран, бомбардују сиријску провинцију Идлиб, и неселективно убијају много невиног цивилног становништва" рекао је Трамп и додао да свет гледа, како он каже, "кланицу", пренео је Тасс Трампов пост са Твитера.

Агенција наводи да су у вечерњим часовима 21. маја милитанти ал Нусра фронта, који се у Русији налазе на листи терористичких организација у северном делу де-ескалационе зоне Идлиба, извели више напада на позиције владиних трупа.

Тасс подсећа да су у складу са одлуком Русије, Ирана и Турске, који су гаранти примирја у Сирији, у мају 2017. године успостављене четири зоне деескалације, у које је укључена Идлиб провинција.

Наводи се да су од 2014. године три зоне под контролом Дамаска али се четврта област у коју спада провинција Идлиб и неки делови Латакије, Хама и Алепо провинција још налази под контролом милитаната из Џабат ал Нусра фронта.

Трамп припрема позорницу за глобални рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА