Најновије

РУСИЈА ЕВРОПИ ПОСТАВИЛА УСЛОВ: Ако хоћете да се ми вратимо у Савет Европе, ево шта треба да урадите…

Посланик Државне думе Русије Леонид Слуцки саопштио је услове повратка Русије у Парламентарну скупштину Савета Европе.

Леонид Слуцки (Фото: РИА)

Према речима Слуцког, Русија ће се вратити у ПС СЕ ако Парламент усвоји извештај о надлежностима, са препорукама регулаторног комитета првог дана седнице, 24. јуна. Посланик је нагласио и да је позитивни исход гласања вероватан, без обзира на противљење украјинске делегације и неких балтичких држава.

Слуцки је додао да ће коначну одлуку о формирању руске делегације донети Федерална скупштина у координацији са Министарством иностраних послова.

И руски сенатор Олег Морозов сматра вероватним учешће Русије у наредном заседању ПС СЕ, али само уз гаранцију да против ње неће бити примењиване дискриминационе мере.

Раније је комитет ПС СЕ усвојио резолуцију у којој се предлаже да се руској делегацији врате надлежности ради учешћа на јунском заседању. Документ предлаже и да се статутом организације пропише да члановима делегација не може да се одузиме право гласа, могућност да говоре у парламенту у случају оспоравања или ревидирања надлежности.

Крајем јуна 2017, након одузимања низа значајних овлашћења руској делегацији након догађаја из 2014. у Украјини и на Криму, Москва је замрзла део исплата у буџет Савета Европе, све док овлашћења делегације у ПС СЕ не буду у потпуности обновљена.

Генерални секретар Савета Европе Тјорборн Јагланд је почетком октобра 2018, позивајући се на Статут, подсетио на правило да ако нека земља две године не плати своје обавезе, статутарно тело — Министарска комисија — може да размотри искључење те земље. Двогодишњи рок за Русију истиче крајем јуна 2019. године.

Руси још једном покопали Запад у Савету безбедности. Блокирана резолуција о Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА