Најновије

ЛАЗАНСКИ ОШТРО! Открио какви ужаси чекају Србију на седници Савета безбедности УН!

Спољнополитички коментатор "Политике" Мирослав Лазански каже за РТС да је једини важећи документ када је у питању Косово и Метохија Резолуција Уједињених нација 1244. Истиче да би најбоље било да се питање КиМ врати у Уједињене нације, али, како каже, Американци, Британци и Французи неће то дозволити. Не очекује да ће на седници Савета безбедности УН бити усвојена резолуција која би осудила Приштину због прекомерне употребе силе против припадника мисије УН јер ће Американци то блокирати.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Мирослав Лазански је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да ће на седници Савета безбедности УН бити говора о упаду РОСУ на север Косова и прекомерној употреби силе против припадника мисије УН Руса Михаила Красношчекова који је 28. маја ухапшен и претучен у селу Горња Варага.

Лазански не очекује да ће бити усвојена резолуција која би осудила Приштину јер ће се, како каже, томе противити САД.

"О нападу на Михаила Красношчекова Русија ће изрећи свој став на седници Савета Безбедности УН али сумњам да ће проћи било каква резолуција која би осудила Приштину јер ће Американци на то ставити вето. Дискутоваће се о томе да ли је Приштина употребила прекомерну силу, Русија која није признала Косово ће осудити Приштину, можда и Кина, али ће се све на томе завршити јер неће моћи да се постигне ниједна врста консензуса где би се дало неко саопштење УН или Савета безбедности о томе да је Косово прекршило све норме међународног права тиме што су употребили прекомерну силу против припадника мисије УН јер ће Американци то блокирати", објашњава Лазански. 

Наводи да на Приштину нема директног притиска када је реч о укидању такси.

"Имамо изјаву америчке администрације која каже да би те таксе требало укинути али то није ултимативни захтев према Приштини да се оне заиста укину јер је опет остављена једна мала дистанца где је речено – ипак о свему томе треба да одлуче самостално Београд и Приштина", наводи Лазански.

Говорећи о најављеном самиту у Паризу 1. јула, рекао је да је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику стало да тај самит не пропадне, да се Европа покаже способном да реши једну такву кризу у једном разумском року.

Истиче да би Париз могао бити прекретница уколико Меркелова убеди Харадинаја да се укину таксе. 

 "Али сада се не зна да ли је Рамуш Харадинај добио неки сигнал из Вашингтона да се те таксе ипак не повуку и да ли ће Меркелова уопште моћи да га убеди у то", наводи Лазански.

Ако се таксе не повуку, онда је и Париз само формална ствар, рекао је Лазански.

Додаје да нико од приштинских лидера не жели да се уочи парламентарних избора покаже попустљивим, благим према Београду јер апсолутно губи шансу на изборима.

Какву је поруку Путин послао Србима прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА