Најновије

НОВИ АМЕРИЧКИ УДАР НА СРБИЈУ: Американци покрећу "најпрљавију игру" за ЗСО

Поред тога што добро знају да "устав Косова" за Србију није прихватљив, као ни за УН и међународно право, као и да нацрт ЗСО никако не може предлагати Приштина, Американци управо форсирају ту причу и заузимају став заснован на те две ствари.

Сасвим извесно је да по сваку цену хоће да изврше притисак на Србију до краја и своју девијантну творевину названу српским именом “Косово” на било који начин легализују. Нове изјаве и поруке америчког амбасадора у Приштини наговештавају да ће ова година по питању Косова и Метохије бити пуна нових тензија, као и да константно подсећање од стране српских власти да решења за КиМ не може бити ван оквира УН1244 просто ће бити игнорисано, односно, да ће политика САД, као и до сада, према Србији и питању Косова и Метохије бити агресивна, непоштена, криминална и насилна.

Џефри Ховенијер , амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини, изјавио је да Влада привремених институција треба што пре да затражи мишљење Уставног суда о нацрту статута за формирање Заједнице српских општина, преноси „Јуроњуз Албанија“.

„На овај начин би Косово имало значајну корист. Добиће одговор да ли је документ уставан или не, да ли има ЗСО извршне надлежности или не. Сматрамо да само суд може да да ту оцену. Тако нешто ће створити другачију динамику и одразиће посвећеност Косова испуњавању обавеза”, рекао је Ховенијер током разговора са новинарима у амбасади у Приштини.

Амбасадор је рекао да треба разговарати о начину спровођења уредбе тзв. Централне банке Косова (ЦБК) која дефинише евро као једину валуту за готовинска плаћања.

Дијалог, каже, можда није најприкладнија форма за разговор о унутрашњим питањима Косова, али треба преговарати о питању динара, јер се Косово обавезало да ће штитити мањинске заједнице.

Поновио је да САД не оспоравају одговорност и ауторитет ЦБК, нити штите динар, већ су забринуте због начина спровођења уредбе.

„То има директан утицај на појединце који су најугроженији“, нагласио је Ховенијер, наводећи пример једног 70-огодишњака који је навикао да иде у банку да подиже пензију.

Навео је и да Србија не треба да има „вето“ на начин на који се нуди помоћ, али и поновио да о овом питању треба разговарати.

Упитан шта би могло да буде угрожено нарушавањем партнерства између САД и тзв. Косова, он је рекао да су САД више него икада посвећене народу Косова, али да то не значи да ће свака косовска влада добити подршку за одлуке које спроводи.

„Ако су та решења у складу са нашом визијом, ми ћемо их подржати, али ако видимо да ометају наше циљеве, бићемо критични“, рекао је Ховенијер.

На питање да ли постоји могућност организовања међународне конференције када је реч о споразумима тзв. Косова и Србије, одговорио је да постоји добар споразум, постигнут пре скоро годину дана (у Охриду), пренео је „Косово онлајн“.

Ховенијер је подсетио да САД и Европска унија сматрају да је споразум обавезујући за обе стране, а све што је сада потребно је спремност да се ради на његовој примени.

Прочитајте ОВДЕ о новој “украјинској” декларацији Европског парламента

Извор: Правда / Спутњик / Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА