Најновије

Вучић љут на Запад због Косова

Председник Србије Александар Вучић је тренутно „веома љут“ на Запад, и то из неколико разлога, кажу незванично представници дипломатских кругова.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Саговорници истичу да Вучић и остали српски званичници криве Квинту – САД, Велику Британију, Немачку, Француску и Италију, као и Европску унију, што нису више приморали косовске Албанце да укину таксе на робу из Србије, а и не крију да им нису по вољи оцене и критике које је Европска унија изрекла у најновијем извештају о европском путу Србије.

„У овом тренутку изгледа као да се Србија окреће Русији, али да ли је то тактички, привремени потез Вучића или трајније опредељење, остаје да се види. Не треба заборавити да званичном Београду не би било тако лако да у потпуности окрене леђа Западу и да се приклони загрљају Кремља јер су поједине западне земље, као и чланице ЕУ, стратешки економски партнери Србије, па је због тога значајно одржавати добре политичке односе са западним државама“, истичу извори Данаса.

Дипломате указују и да је индикативно што је Вучић јавно изјавио да „није имао времена“ да се сусретне са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем, поводом Извештаја ЕК о Србији. Подсетимо, српски званичници су бурно реаговали на тај документ, истичући да садржи и „политичке оцене“, а не реално стање.

Председник Србије је пре неколико дана, такође, изразио сумњу у то да ли ће, уопште, бити одржан састанак у Паризу о Западном Балкану, заказан за 1. јул, на којем се очекује да косовско питање буде једна од главних тема. С друге стране, дипломатски извори тврде да упркос заоштреним односима са Квинтом Вучић „тешко да ће прокоцкати шансу“ да се сусретне са европским лидерима, попут немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона.

Александар Вучић се сусрео са Мирославом Лајчаком, министром спољних послова Словачке, која председава ОЕБС-у. Како је саопштено, они су разговарали о односима двеју земаља, ситуацији на КиМ, односима у региону… Вучић је изразио захвалност што Словачка „упркос бројним притисцима истрајава у свом принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова“.

Трамп и Макрон решавају косовски чвор! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА