Најновије

Ања Филимонова: Необјашњиво зашто Сергеј Лавров упорно лобира за независно Косово

Обраћање Александра Вучића у парламенту Србије, у коме је саопштио да постоји могућност напада Албанаца на север Косова, и каснији упад албанских терориста у рејоне насељене Србима, могу да се доведу у директну везу. Такво мишљење је за Евроазија дејли (EADaily) изнела Ања Филимонова, руски стручњак за Балкан.
Илустрација

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Подсећамо да је председник Србије 27. маја поднео Народној скупштини извештај о Косову и Метохији. Према његовим речима постоје само две варијанте решења косовског питања: „нормализација односа“ са Албанцима и замрзнути конфликт. При томе, замрзнути конфликт, како тврди Вучић, суштински и није решење, зато што њега „Албанци могу да одмрзну“ у сваком тренутку, једноставним нападом на Србе, а само је питање дана када ће се то догодити. У рано јутро 28. маја Албанци су заиста испровоцирали сукобе на северу покрајине, пошто су тамо, под изговором „борбе са организованим криминалном“, увели своје оружане формације.

Филимонова је подсетила да није нико други већ сам Александар Вучић, у априлу 2013. године, у потпуности ставио Албанцима на располагање север Косова.

„Србија је Бриселским споразумом добровољно и једнострано, у условима мира, укинула своју полицију, правосудни систем, органе безбедности и цивилну заштиту на територији целог Косова, укључујући и север. До тог момента Албанци нису имали приступ на север Косова. Чак ни Немци и Италијани у време нацистичке окупације током Другог светског рата нису се одважили да одузму од Срба север Косова. То је урадио Александра Вучић“, казала је Филимонова.

Према мишљењу овог балканолога, све рунде разговора које су уследиле после потписивања Бриселског споразума донеле су Београду веома сумњиву корист, иако председник Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић покушавају да представе као дипломатски успех то што се Србија вратила за преговарачки сто.

„Ту је, по свему судећи, једини успех садржан у речи ’сто‘, зато што никаквих других успеха и није било. Током преговора српска страна је препустила сепаратистима из Приштине све атрибуте суверености и државности који су им били неопходни, почев од границе, царина, матичних књига итд. Не постоји ни једна тачка у тим преговорима коју би Србија могла да рачуна као своју макар и минималну победу“, истакла је Филимонова.

При том је Филимонова скренула пажњу на позицију коју је Министарство иностраних послова Русије заузело у регулисању косовског проблема и то у оном делу који се тиче његовог односа према испуњавању Бриселског споразума и формирању Заједнице српских општина од косовских општина са српском већином.

„Потпуно је необјашњиво зашто све време Сергеј Лавров упорно лобира за пројекат независног Косова. Ја знам да се ова оцена чини, једноставно речено, невероватном. Међутим, ако се осврнемо на изјаве Лаврова, видећемо да он у њима стално помиње како Албанци нису формирали Заједницу српских општина на Косову. Заједници српских општина је посвећен један део Бриселског споразума, који под Заједницом подразумева некакво удруживање српских општина ради решавања специфичних животних проблема у оквирима тзв. Републике Косово“, изјавила је Филимонова.

Овој Заједници, према објашњењу експерта, ни у оквирима Бриселског споразума нису додељене никакве извршне функције. Чак и ако буде формирана, Заједница ће представљати дуплирање већ постојећег система удруживања косовских општина, што је самим Албанцима непотребно, додала је Филимонова.

При том она наглашава, да је у свему томе најважније то што Бриселски споразум признаје уставно-правни поредак тзв. Републике Косово на целој територији покрајине. „Следствено, Заједница српских општина је само један сегмент независне тзв. Републике Косово. Позивати Приштину да нешто изврши на својој територији, представља из угла Русије која не признаје независност тзв. Републике Косово – правни апсурд“, рекла је она.

Према мишљењу овог стручњака, инсистирањем на формирању Заједнице српских општина питање Косова и Метохије, које је несумњиво питање очувања српске државности, пребацује се на терен заштите права националних мањина. „У том правцу Вучић упорно гура руско руководство, а оно следи његов курс, не схватајући суштину оног што се збива“, сматра Филимонова.

Према мишљењу овог историчара, Александар Вучић не мења стратешки курс и „упорно ради на томе да тзв. Република Косово стекне све атрибуте суверене независне државе“. Она подсећа да формирање војске тзв. Републике Косово није изазвало никакве контрамере, осим козметичких. „Иако је ту ствар требало подићи на такав ниво да она изазове протесте светских размера“, сматра експерт.

Ања Филимонова је мишљења да садашњи догађаји на Косову и Метохији, са упадом албанских оружаних формација на север покрајине и хапшењем Срба, представљају репризу онога што се догодило крајем лета 2018. године, када је „Вучић исто тако најавио албанску агресију, а онда се Хашим Тачи са инспекцијом возио по језеру Газиводе, на шта има пуно право, јер му је Вучић у потпуности предао територију Косова“.

Филимонова сматра да је циљ таквих провокација застрашивање не само српске јавности, већ и руководства Руске Федерације, и то тиме да су Албанци „у потпуности спремни да испровоцирају или локални рат или одмах Трећи светски рат“.

„Под тим утиском код руске стране моментално долази до менталног колапса, зато што Русија, заиста, није спремна да војно делује на Балкану. Заправо, таква дејства су практично неостварива ако имамо у виду ваздушни простор НАТО-а. У таквој ситуацији Русија би била стављена у безизлазни положај, јер не би могла да пружи војну помоћ Србији и тиме би изгубила преостали међународни престиж. То је најнепосреднија претња међународној позицији Руске Федерације“, сматра Филимонова.

Према њеном мишљењу, директно застрашивање Русије има само један циљ – да се што пре изврши предаја Косова. „Упорно се понављају сцене које показују да Албанци у потпуности владају ситуацијом, сви други су беспомоћни и нико ништа не може да учини. Тиме ће Вучић ултимативно довести Русију у безизлазну ситуацију, објаснивши јој да нема другог излаза осим међународног признања тзв. Републике Косово и додељивања тзв. Косову места у УН“, објаснила је Филимонова.

Према оцени експерта, све изјаве Вучића имају радикално антинационални и антидржавни карактер. „Он је већ својом реториком довео народ до тачке кључања и до потпуне дезоријентације.“ Српски парламент је потпуно парализован, уосталом садашњи његов сазив је изабран само да би служио Вучићу као безопасни ослонац у свим његовим активностима. Политичке снаге, па и оне које дефинишу себе као опозицију, из низа разлога не могу да предузму адекватне мере, те смо стога сведоци потпуне слободе деловања Александра Вучића, који води регион ка потпуној дестабилизацији“, изјавила је она.

При том је Филимонова подвукла, како се на признању Косова „ствари очигледно неће завршити“. По њеном мишљењу већ се актуелизује питање Републике Српске. „И шта ће сада да уради Русија? Да ли ће да затвори очи пред тим да Вучић очигледно испуњава задатак истискивања руског фактора са Балкана? Јер целокупни пројекат реализације албанских интереса има само један смисао – избацивање Русије из региона“, закључила је Филимонова.

Чиме су то Израелци гађали Сирију? Прочитајте ОВДЕ

Извор: stanjestvari. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА