Најновије

Европска унија повукла 12 милиона евра за пројекат на Косову

Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је данас да је отказала пројекат вредан 12 милиона евра за изградњу депоније опасног отпада на Косову, јер га локалне власти нису подржале.

Шиптари на Косову (Фото: јутјуб)

“Одлука за такав важан пројекат заснива се на сарадњи између централних и локалних власти и спроводи се у консултацији са локалним становништвом. Нажалост, косовске локалне власти коначно нису подржале пројекат” - наводи се у саопштењу те канцеларије.

Напомиње се да је Канцеларија ЕУ најавила привременим приштинским институцијама да би отпад могао да се гради на парцели унутар старог војног комплекса Харилак, недалеко од Косова Поља, али да је након анализа утврђено да то место није погодно због заосталих неексплодираних средтава и старих бункера.

Након неколико захтева Канцеларије ЕУ, такозвано “косовско министарство животне средине и просторног планирања” је идентификовало алтернативну локацију такође на територији косовопољске општине, али је тамошња власт одбила да прихвати градњу отпада на том простору.

"Канцеларија ЕУ с тога није имала другу могућност осим да откаже реализацију овог пројекта, наводи се у саопштењу достављеном медијима" – пренела је приштинска "Газета Еxпрес".

“Без идентификованих земљишних парцела, више није могуће спровести процену утицаја на животну средину, детаљан дизајн и припремити тендерски досије и релевантну процедуру одабира за главног радника у у предвиђеном року, 15. децембар ове године, једноставно нема времена за идентификацију нове парцеле и поновног обављања свих припремних активности (геолошке, геотехничке, идејне, јавне консултације)” - наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Указује се да би изградња оваквог објекта донела велику корист целој популацији, али да се у Приштини тренутно не брине о томе и да све то представља опасност за здравље људи широм косовске територије.

Напомиње се и да на Косову тренутно постоји велики број незаконитог складиштења опасног отпада управо на предвиђеној локацији. Иначе, ЕУ Приштини донира 100 милиона евра финансијске помоћи годишње.

О новој зликовачкој акцији Албанаца, прочитајте више ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА