Најновије

НАТО донира Црној Гори радар великог домета из 80-их година

НАТО ће Црној Гори донирати 3Д радар типа ХАДР (ХР 3000) великог домета, а његова испорука предвиђена је у наредне две године, саопштио је подгоричком листу „Побједа” неименовани званичник Алијансе, преноси РТЦГ.

Црна Гора (Фото: gov.me)

Наводи се да је НАТО Комитет за инвестиције прихватио захтев Црне Горе за помоћ у успостављању система надзора ваздушног простора и тој земљи одобрена је додела радара великог домета за надзор црногорског ваздушног простора. Радар је дат Црној Гори бесплатно на коришћење на неодређено време и, како је „Побједа” раније писала, биће инсталиран на планини Бјеласици.

„Ради се о 3Д радару типа ХР 3000 великог домета. Предвиђено је да се испоручи у наредне две године. Трошкови транспорта и инсталације у овом тренутку нису познати, јер су у току разговори о овом аспекту између Црне Горе и Агенције за подршку и набавке НАТО”, саопштено је том листу из НАТО.

Наводи се да је ХАДР земаљски радар за надзор ваздушног простора који је први пут постављен у Немачкој пре више од тридесет година. Предвиђен је за употребу у националним мрежама ваздушне одбране, било да се попуне празнине у постојећем систему, да се повећа способност постојећег система или да се замени застарела опрема.

У случају Црне Горе као циљ се наводи то да се осигура комплетна слика ваздушног простора изнад земље. Покривеност опсега је 500 километара, а разноврсна компјутерска контрола омогућава радарску покривеност на 30.000 метара надморске висине.

Војни аналитичар Александар Радић за „Побједу” каже да у основи сличне тактичко-техничке карактеристике има радар АН/ФПС-117 који користи Хрватска и нешто старији систем АН/ТПС-70 у Србији.

„Сва три радара су у класи домета 240 наутичких миља по даљини и висине осматрања до 100 хиљада фита. Пројектовани су 80-их година прошлог века и били су конкуренти на тржишту”, казао је Радић, преноси Танјуг.

Он је, говорећи о конкретној функцији коју ће имати овај радар, рекао да ће Војска Црне Горе користити радар ХР-3000 за осматрање ваздушног простора са положаја Бјеласица.

„Радарска слика прослеђиваће се у Ваздухопловни оперативни центар (ВОЦ) на аеродрому Голубовци и преко тог центра размењиваће се са чланицама НАТО интегрисаног система противваздушне и противракетне одбране (NATINADMS). Осим радара ХР-3000 у ВОЦ пристизаће радарска слика са система који ће СМАТСА поставити на Врсути изнад Бара. До сада је једини сензор био терминални радар Подгоричког аеродрома који такође припада СМАТСА”, објаснио је Радић.

Црногорски центар као и читав средоземни простор у зони је одговорности Обједињеног ВОЦ (ЦAOЦ) Торехон који се налази у близини Мадрида, на основу радарске слике која пристиже са простора од Португала до Турске, укључујући простор Балкана.

„У Торехону се одлучује о предузимању конкретних корака за заштиту ваздушног простора. Из ЦАОЦ се, ако се процени да је то потребно, „подиже” дежурни пар ловаца из Италије или Грчке на пресретање циља у ваздушном простору Црне Горе”, закључио је Радић.

Русија купује 76 ловаца Су-57, више о томе ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА