Најновије

ПАСОШИ НАМ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОТРЕБНИ? Уводи се нови систем! Без овог апарата нећете моћи преко границе, помоћу њега ће вас идентификовати!

Ове године покреће се пилот пројекат, а почетком следеће неће бити потребан пасош.

Пасош (Фото: pixabay. com)

Будућност путовања авионом је у летењу без папира. И то ће бити једна од топ тема Светског економског форума у Кини. Путници две дестинације ових дана ће уместо пасоша носити само мобилни телефон.

Канада и Холандија, наиме, саопштиле су да покрећу пилот пројекат за путовања без папира између две земље.

Подаци о идентитету који се обично чувају биометријским пасошима убудуће ће бити безбедно чувани и шифровани на мобилном телефону.

Путници који путују из Монтреала до Амстердама моћи ће да управљају својим шифрованим подацима о идентитету, тако што ће пристати да поделе податке са граничном контролом и авио-компанијама, што им уједно омогућава и да контролишу своје податке користећи само отисак приста и слично.

Тако, на безбедносним контролним пунктовима и капијама у авионима обављала би се контрола "без потребе за физичким пасошем", наводи се у саопштењу Светског економског форума, који предводи иницијативу.

Такозвани пројекат познатог дигиталног идентитета биће тестиран интерно током 2019. године, а прво путовање без папира ће се одржати почетком 2020. године.

- До 2030. године очекује се да ће међународни авио-превоз порасти на 1,8 милијарди путника, што је 50 одсто више у односу на 2016. годину. Уз постојеће системе, аеродроми не могу то све да испрате - рекао је шеф Светског економског форума Кристоф Волф.

То ће, кажу иницијатори, обликовати будућност авијације и безбедности.

Тренутно, у пројекту учествују Ер Канада, холандски КЛМ, аеродроми у Монтреалу, Торону и Амстердаму, а подржале су га и неколико технолошких компанија.

Прочитајте ОВДЕ због какве то забране Срби неће крочити у Шведску.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА