Најновије

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС О БОРЕЛУ: Очекујe га пет важних тестова, међу њима и Косово!

Будући шеф европске дипломатије Жосеп Борел суочиће се са пет тестова на новој функцији, а међу њима је и питање односа Београда и Приштине, пише Фајненшел тајмс.

Жосеп Борел (Фото: Јутјуб)

Борела, наследника Федерике Могерини, очекују и питања Ирана, Венецуеле, Кине и односа са САД.

- Шпански ветеран ће се суочити са испитима од Венецуеле до Балкана у време опадајућег утицаја ЕУ - констатује ФТ, додајући да су тензије између Београда и Приштине у порасту упркос посредовању ЕУ.

Борел је, наводи британски лист, означио Русију као "старог непријатеља", нападао је "каубојску политику" америчког председника Доналда Трампа према Венецуели, а жалио се и да су састанци ЕУ о спољној политици "долина суза".

Сада је овај борбени шпански политичар номинован за будућег изасланика ЕУ за свет, додаје лист. Пред Борелом је посебан тест што се тиче Косова, где ће бити одговоран за посредовање у ситуацији када су односи Београда и Приштине све комплекснији.

ФТ наводи да је његов мандат као министра спољних послова Шпаније дефинисан у највећој мери противљењу независности Каталоније, где је одрастао.

- То покреће питања о могућности да буде виђен као неутралан посредник, посебно што је Шпанија један од пет земаља чланица ЕУ које не признају независност Косова - пише ФТ.

Они који га подржавају истичу да би Борел могао да "окрене у своју корист" то што је осетљив на питање Каталоније јер ће обе стране у балканском спору, како сматра ФТ, бити опрезне у вези са њим, али из различитих разлога.

Борел ће највероватније задацима приступити са самоувереношћу политичара од каријере и без мањка амбиције.

Када су га у јуну упитали да ли би прихватио високу позицију у ЕУ, он је имао јасан одговор.

- Ако је сам врх - рекао је Борел.

Прочитајте ОВДЕ за који је то пројекат Русија дала зелено светло.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА