Најновије

Британија ће убрзати пуштање иранског танкера, али под једним условом!

Џереми Хант рекао је иранском колеги да ће Британија убрзати пуштање задржаног нафтног танкера ако Техеран гарантује да танкер неће упловити у Сирију.

Иран, танкер (Фото: Јутјуб)

Британска краљевска морнарица задржала је прошле недеље ирански танкер близу обале Гибралтара због сумње да крши санкција против Сирије.

Иран захтева да Британија пусти брод те пориче да је танкер требао да достави нафту у Сирију чиме би прекршио санкције Европске уније.

Ситуација је појачала напетости у Персијском заливу, а Британија је у четвртак истакла да је морала да се брани од иранских бродова који су покушали да препрече пут британском танкеру.

Хант је рекао да је телефонски разговор с иранским министром спољних послова био конструктиван те да је Мохамед Џавад Зариф рекао како Иран жели да реши конфликт и не жели ескалацију напетости.

"Потврдио сам му да разлог наше забринутости није порекло нафте с танкера, него његово одредиште те да ће Британија убрзати пуштање брода ако добије иранску гаранцију да он неће пловити у Сирију након процеса у Гибралтару", написао је Хант на Твитеру.

Техеран тврди да су Сједињене Државе наредиле задржавање танкера.

Вашингтон је наметнуо санкције Ирану у сврху обуставе иранског извоза нафте. Европске државе нису наметнуле санкције Ирану, али јесу иранском савезнику Сирији након што је у тој земљи 2011. године избио рат.

Иран ће наставити да извози нафту у свим условима, рекао је ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф свом британском колеги Џеремију Ханту у телефонском разговору. Прочитајте ОВДЕ jош детаља.

Извор: Б92/vecernji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА