Најновије

МАКРОН ИГНОРИСАО ТРАМПА! Амерички председник није позван на параду поводом Дан пада Бастиље! Ово је разлог што су односи захладнели! (ВИДЕО)

Француски председник Емануел Макрон данас ће показати одбрамбене капациете ЕУ истицањем у први план европску војну сарадњу на паради поводом Дана пада Бастиље, која се данас одржава у Паризу у знак сећања на 14. јул 1789. године када је тврђава-затвор заузета током Француске револуције.

Макрон и Трамп (Фото: Јутјуб)

Како наводи thelocal. fr ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД. Макронови гости на паради на Јелисејским пољима биће, између осталих, немачка канцеларка Ангела Меркел и још увек актуелна председница британске владе Тереза Меј, али не и председник САД Доналд Трамп, који је био гост француског председника на паради одржаној 2017. године, али се у међувремену њихов однос погоршао.

Дан пада Бастиље биће обележен и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством. Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

На Јелисејским пољима данас ће продефиловати војне снаге девет земаља које су поред Француске део Е2И, укључујући Велику Британију и Немачку, а небом ће пролетати немачки транспортни авион А400М, шпански Ц130 и два британска хеликоптера "Чинук". Како наводи француски сајт, у паради у центру Париза учествоваће око 4.300 припадника оружаних снага, 196 возила, 237 коња, 69 авиона и 39 хеликоптера.

У паради ће учествовати припадници Француско-немачке бригада (БФА), која има 5.000 људи, а основана је 1989 као симбол послератног јединства Француске и Немачке, па сада прославља 30. годишњицу. Наводи се да ће, упркос томе, један од Макроновиох гостију на паради бити и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, што је знак да је Алијанса и даље важна француском председнику.

Наводи се да, ипак, данашња парада у престоници Француске има шири политички значај пошто је јачање одбрамбене сарадње један од главних циљева које је Макрон поставио у спољној политици, а председник Француске не показује било какве знаке колебања око тога упркос нарастајућим политичким превирањима у Немачкој и предстојећем иступању Велике Британије из Европске уније.

Француски сајт подсећа да је Макрон, који заступа идеју Европске инцијативе за интервенције (Е2И) која би предузимала мисије изван надлеЖности постојећих структура попут НАТО, поручио у саопштењу издатом уочи параде да је европска сарадња на пољу обране кључна.

ПрочитајтеОВДЕ ко је то био пресрећан што види Трампа?

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА