Најновије

ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ПРЉАВУ ИГРУ КОМШИЈА! Румуни блокирали руску испоруку тенкова Србији

Румунија спречава испоруку 30 модернизованих тенкова Т-72 и исто толико оклопних борбених аутомобила БРДМ-2 које је Русија поклонила Србији! Ово тврди војнополитички коментатор Мирослав Лазански, који открива да значајни руски поклони за Војску Србије годинама не могу да пређу границу Румуније.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

- Нема одредбе Дунавске конвенције која забрањује најављени и легални транзит оружја Дунавом. Румунија може на свом делу тока Дунава да изврши инспекцију терета који се превози и од капетана брода затражи бродску листу терета, али не може да омета или да спречава транзит тог терета Дунавом. Дунавска конвенција не прави разлику у односу према цивилном или терету који би се односио на оружје. Румуни су блокирали превоз донираних тенкова и оклопних борбених аутомобила из Русије - објашњава Лазански.

Пуковник КОС у пензији Љубан Каран каже да је покренут рат против Србије јер НАТО шири фронт притисака и у њега укључује и нама пријатељске државе.

- То је био једини и поуздан пријатељ из нашег окружења. Сада је НАТО став да се блокира достава испорука из Русије за Србију. То је тешка провокација јер је Дунав међународна река и по међународним законима пловидба је слободна. Могу да контролишу терет, али не и да забране пролаз. Ово је порука да ће нам пресећи сваку помоћ коју упути Русија и то у тренутку када нам помоћ буде најпотребнија - наглашава Каран.

Каријерни дипломата Живадин Јовановић истиче да НАТО не жели да Србија буде способна да се заштити у случају рата и да је Румунија 1999. дозволила коришћење територије и инфраструктуре за нападе НАТО на Србију.

- Румунија као сусед нема разлога да успорава ту испоруку, али као чланица НАТО има обавезу да спроводи политику те организације. На том примеру се види колику "слободу" имају чланице НАТО. У интересу Румуније је да задржи пријатељске и добре односе са Србијом, она нема интереса од задржавања те пошиљке на својој територију - закључује Јовановић.

Шта све може руски тенк Т-72:

- Познат као совјетски основни борбени тенк

- Ушао у серијску производњу 1973. године

- Издржљив тенк са великом разорном моћи

- Најраспрострањенији у Совјетском Савезу

- Има булдожерску кашику за укопавање

- Могућност коришћења опреме за постављање мина

- Може да испаљује навођене противтенковске ракете

Оклопни борбени аутомобил БРДМ-2:

- Оклопно извиђачко возило 4x4 погона

- Пореклом из бившег СССР

- Борбени комплет је 500 метака

- Основно наоружање митраљез 14,5 мм КПВТ.

„Победник је Путин“ – раздор у НАТО због турске набавке С-400! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА