Најновије

ОПА! Полиција одбила да асистира извршитељки у истеривању јавности!

Канцеларија јавног извршитеља није приватан стан, већ јавни простор у који јавност има право да долази и присуствује догађајима попут лицитација и јавних продаја станова дужника, истичу за Нову економију у  Здруженој акцији „Кров над главом" чији су представници у петак присуствовали јавној аукцији у канцеларији јавне извршитељке Иване Букарице, у Београду.  

Полиција (Фото: Јутјуб)

Неколико активиста Крова је ушло у канцеларију и изразило жељу да присуствује на јавној аукцији за продају стана једног извршног дужника, након чега су запослени у канцеларији позвали полицију.

Полиција је обавила разговор са извршитељком Иваном Букарицом, након чега је полицајац обавестио окупљене да је јавност искључена из овог поступка. Они су затражили да добију акт о искључењу јавности, који у оваквој ситуацији извршитељ по закону мора доставити и написати образложење у коме објашњава зашто је јавност искључена. 

Тај документ извршитељка није доставила, а полицајац је након легитимисања присутних, позвао свог командира, да би тражио савет на који начин да поступи. 

После телефонског разговора је рекао да је у питању канцеларија јавног извршитеља, а не приватан стан и да он нема овлашћење да избацује окупљене, нити да им забрањује присуство и упозорио учеснике да они морају реаговати само уколико дође до ремећења јавног реда и мира. Након тога је полицијска екипа напустила зграду.  

Из Здружене акције „Кров над главом" су неколико пута апеловали да извршитељи немају право да одржавају „тајне аукције" у својим канцеларијама и да искључују јавност из јавних продаја, а сада је то потврђено и од полиције.

„Напокон смо чули од полиције да као заинтересована јавност можемо да пратимо сваки поступак, који води јавни извршитељ," оцењује Иван Златић, активиста ове организације. 

Како кажу, на тој аукцији било је чудно и то да је шесторо људи платило јемство за учешће на аукцији, а које није мало, али се онда нису ни појавили кад су видели да има представника јавности. 

„Ми смо искористили гужву да уђемо раније, али смо испред зграде видели десетак људи. Закључили смо да су то купци и да ћемо ускоро да их видимо горе у канцеларији. Међутим нико се није попео, већ се само одједном појавила полиција. Имамо информацију да је шест потенцијалних купаца уплатило јемство, а онда су дошли до врата и одлучили да се не попну у канцеларију. Ја бих волео да јавност сама извуче закључак из тога да су људи, који су уплатили јемство одлучили да се не попењу, а да је извршитељка покушала на различите начине да нас избаци напоље", каже Златић.

Како додаје, извршитељка је затим позвала полицију и тврдила да је донето решење о искључењу јавности, које није постојало, а што се видело кад се полицији тражило решење на увид. 

Пошто решења није било, а полиција није могла нас да склони, тек онда је Александар (извршни дужник) позван унутра на преговоре и прихваћен је његов захтев за непосредну погодбу, додаје он. 

Извршни дужник Александар Јовчић, је навео у видеу који су активисти снимили на лицу места, да се задужио код зеленаша и да његов стан иде на добош, јер су камате биле огромне и дуг је порастао са 5.000 на 20.000 евра. Он је нашао купца и поднео захтев извршитељки да сам прода стан путем непосредне погодбе и отплати дуг. 

Извршитељка је тврдила да активисти и власник стана немају право да буду на јавној лицитацији. 

„Сви сада треба да знају да је поступак јаван и њихов је проблем (извршитеља),  што су се прихватили јавног посла. Док је год грб Републике Србије на овим вратима ми смо овде добродошли, као јавност" каже Иван Златић из Здружене акције „Кров над главом".

Прочитајте ОВДЕ коме ће то одлетети глава, због чега и где.

Извро: novaekonomija. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА