Најновије

Макрон нам је рекао да нема чланства у ЕУ док не спроведе свој план реформе, а ево шта он тачно предвиђа!

Француски председник Емануел Макрон поновио је током посете Србији свој познати оштар став по питању проширења и практичном нам суптилно сугерисао да нам се чланство не смеши у блиској будућности, као и да још пуно треба да се ради и на "домаћем терену", али и у самој Унији.

Александар Вучић и Емануел Макрон (Фото: predsednik.rs)

Није тајна да је Макрон један од најгласнијих заговорника реформе ЕУ, али тај који се противи њеном даљем ширењу без претходно обављеног посла унутар саме заједнице. Управо то нам је гостујући у Београду у више наврата напоменуо.

У суштини, порука је - мораћете још да сачекате за чланство, а дотле радите на себи.

А шта је оно што је у првом реду Србију и Црну Гору, које су најдаље одмакле на европском путу, ставило на "стенд бај"? Шта подразумева унутрашња реформа Уније на којој Макорн инсистира, и које су то најважније ствари на којима треба порадити?

Макрон је своје идеје у марту ове године представио у ауторском тексту који је објавило више европских медија. Нова ЕУ, из његове визуре, требало би да се ослања на три кључне тачке.

Заштита демократије

Подсећајући да је европски модел заснован на слободама, међу којима као прву издваја демократске слободе, Макрон је између редова "прозвао" Русију.

Наиме, француски председник је нагласио да "демократске слободе омогућавају да сами бирамо своје лидере док друге земље покушавају да утичу на наше гласове", што је јасна алузија на више пута изнете опутужбе из ЕУ за покушај мешања Москве у изборне процесе како земаља Уније, тако и оних које теже уласку (председнички избори у Црној Гори, референдум о Брегзиту, референдум о промени имена Македоније...).

Макронов предлог је оснивање Европске агенције за заштиту демократије која би, као је навео, омогућила свакој земљи европске стручњаке који би обезбедили заштиту изборног процеса од сајбер напада и манипулација.

У оквиру ове мере, он говори и о забрани финансирања политичких партија средствима из иностранства, што је између осталог протумачено као алузија на наводно руско финансирање ултрадесничарског "Националног фронта" у Француској.

Говорећи о демократији, он се додакао и доношења правила о забрани позивања на мржњу и насиље на интернету.

Заштита граница и одбрана

Следећа ставка у Макроновом плану за ЕУ је јединствена политика миграције и азила.

- Морамо да мислимо о Шенгнеској зони. Сви они који желе да буду њен део морају да поштују одговорности (строге граничне контроле) и солидарност (јединствена политка азила са заједничким правилима о прихватању и одбијању). Управо око ове теме у Европи се ломе копља. Миграције и право на азил различито се третирају, па поједине земље попут Чешке и Мађарске изричито одбијају да прихате одређен број миграната према европском систему квота, док са друге стране, Немачка се и даље придржава политике "отворених врата" која је омогућила долазак више од милион тражилаца азила у ту земљу - навео је он.

Поред Шенгена, Макрон наглашава да су ЕУ потребне заједничке граничне снаге и Европска канцелација за азил, строга контола и европска солидарност којој ће свака земља дати свој допринос под надзором Европског савета за унутрашњу безбедност. У раду тог тела, које би тек тебало да буде основано, према Макроновој визији, учествовала би и Велика Британија.

Када је реч о одбрани, Макрон, један од најгласнијих заговорника основања европске војске, овог пута није је помињао.

- Споразум о одбрани и безбедности требало би да дефинише наше основне обавезе у сарадњи са НАТО-ом и нашим европским савезницима: повец́ану потрошњу на одбрану, истински оперативну клаузулу о узајамној одбрани и Европски савет за безбедност да припремимо наше колективне одлуке - написао је Макрон.

Економија

Француски шеф државе пише да Европа, као место где је социјална заштита рођена, треба да буде "социјални штит" за све раднике, гарантујући исту плату за исти посао. Даље, предлаже увођење минималне плате у ЕУ која би, како је навео, била прикладна за сваку земљу, а о којој би се колективно преговарало на годишњем нивоу.

Други предлог везан је за екологију, јер како пише Макрон, "нећемо моћи да погледамо нашој деци у очи ако не очистимо и наш климатски дуг".

Да би тај дуг био очишћен, према његовој визији, ЕУ треба да уведе нулту емисију угљеника до 2050. године и преполови употребу пестицида до 2025. године. Све то, требало би да финансира нова Европска банка за климу.

Такође, француски председник предлаже и основање Европских снага за безбедност хране које би требало да контролишу храну и спрече утицај лобија.

Макрон именује изасланика за Западни Балкан и решава питање Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА