Најновије

ОВАЈ БРОД МОЖЕ ДА ПОЧНЕ РАТ: Са носача авиона Боксер је наводно оборен ирански дрон, а сви се плаше могуће грешке! (ВИДЕО)

У арсеналу носача авиона УСС Боксер налаз се "херијери", "оспреји", хеликоптери "сихок" а брод има посаду од 1.000 људи плус око 1.500 америчких маринаца.

УСС Боксер (Фото: Јутјуб)

И довољно артиљерије, па чак и тенкова, да се подигне мала инвазија. Са овог брода је наводно оборен ирански дрон у четвртак, што је Техеран демантовао видео-снимком.

Усред напете атмосфере у Заливу и Ормуском мореузу, једна грешка би могла значи катастрофу.

Раније ове седмице, ирански министар спољних послова Џавад Зариф упозорио је на високе улоге у игри. "Иран је кроз историју пружао безбедност у овим водама," изјавио је он за CNN. "Сједињене Државе интервенишу како би ове воде биле несигурне за Иран. Не можете учинити ове воде несигурнима за једну земљу и осигурати другима".

"Да ли верујете да би као резултат тога - ко је крив - могли имати ескалацију која би резултирала војним инцидентом?" упитао га је Закариа.

"У тако малом воденом простору, ако имате толико страних бродова, мислим да ће се догодити несреће ...", одговорио је ирански министар, наглашавајући да Иран не жели рат и позвао све стране да "раде" како би избегле рат.

Он је скренуо пажњу на погибију 290 путника у авиону Иран Ера 655, које је срушио USS Vinsenes током "танкерских ратова" 1980-их.

Техеран је у више наврата позвао на повратак на преговоре са САД, али само ако САД прво укину економске санкције. Ове недеље су постојали знаци да се Трампова администрација припрема да испуни своју понуду да разговара директно са Ираном, без предуслова.

На УСС Боксер, CNN је затражио од бригадног генерала Тролингера, команданта Оперативне групе на чијем челу је носач авиона, објашњење да ли погрешан корак морнара или маринца може имати опасне последице - као што је рат?

"То је апсолутно тачно", одговорио је генерал. "Сва обука који вршимо има за циљ да елимише и смањи ризик."

Прочитајте ОВДЕ како су Амери раскринкани.

Извор: Курир/CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА