Најновије

РУСИ НУДЕ ТУРЦИМА АВИОНЕ: Су-35 може на мегдан са пет Ф-35!

Руска државна корпорација „Ростех“ спремна је да прода Турској авионе четврте плус плус генерације Су-35, уколико званична Анкара покаже интересовање за то. Тако је Москва реаговала на одлуку САД да избаци Анкару из програма производње авиона Ф-35 пете генерације, као казну за куповину руских система противваздушне одбране С-400.

Су 35 (Фото: Јутјуб)

Према речима шефа секретаријата за војну индустрију Турске Исмаила Демира, Анкара сада чека званичну потврду да је Турска искључена из програма Ф-35, а до тада ће наставити да испуњава обавезе у оквиру тог програма. Како је навео, у првој фази турске компаније могу се суочити са привременим штетама, али ће одбрамбена индустрија ојачати, након искључења земље из програма производње најновијих бораца Ф-35.

Руски Су-35 је вишенаменски ловац генерације 4 плус плус, што значи да је по својим карактеристикама изузетно близу авионима пете генерације.

„Су-35 је једна од најновијих модификација чувеног Су-27. Он је сабрао искуство стечено у процесу стварања ове врсте авиона. Ако га упоредите са Ф-35, иако је Су-35 направљен без употребе стелт технологије, у маневарској борби он ће највероватније бити у стању да води активне ваздушне борбе са два и са три, а можда и са пет бораца Ф-35“, каже за Спутњик Виктор Прјадка, генерални директор руске компаније „Алијанса авијационих технологија Авинтел“. 

Ловачки авиони четврте генерације „Сухој“ Су-27 и Су-35 су понос руске авијације. То су тешки вишенаменски борци са двоструким мотором који комбинује одличну брзину и оптерећење оружја са борбеном агилношћу.

Су-35 још називају „небеским мускетаром“ и представља врхунац дизајна своје генерације.

„То може бити авион који ће господарити небом и може се користити и као бомбардер и као ловац-бомбардер. У наредних 10 до 15, а можда и 20 година, може са великим успехом обављати све оне задатке који су постављени у војној доктрини Турске“, каже Прјадка.

Члан руског комитета Савета федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич је рекао да ће одлуку о овом питању донети Турска, али и да „са високим степеном вероватноће“ може да каже да ће Анкара ићи на то. Према његовим речима — САД својим деловањем нису Турској оставили другог избора.

Руски војни експерти скрећу пажњу на још једну важну ствар — сарадња са Русијом је корисна за Турску, јер Русија даје кредите. Према уговору о набавци четири дивизиона С-400, вредној 2,5 милијарди долара, Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део на рачун руског кредита.

Пентагон је раније саопштио да ће учешће Турске у америчком програму Ф-35 бити коначно прекинуто у марту 2020. године. Према речима заменице министра одбране САД за набавке Елен Лорд, САД се од 2018. године баве потрагом за алтернативним добављачима за неких 900 елемената, па ће утицај на реализацију програма бити минималан.

Она је додала и да су амерички партнери јединствени у тврдњи да Турску треба искључити из програма Ф-35, након куповине руских С-400, али и да су уверени да ће се програм Ф-35 наставити и без њеног учешћа.

Због одлуке америчке администрације да прекине сарадњу са овом земљом на програму Ф-35 због куповине руских С-400, Турска неће добити око девет милијарди долара инвестиција.

Програм Ф-35 је најскупљи и најпроблематичнији амерички војни пројекат у историји, за који се сматра да је Америку коштао око 1,5 билиона долара, непрестано је наилазио на нове проблеме, јер, према речима америчких експерата — „брзина којом су исправљани стари недостаци није држала корак са брзином којом су откривани нови“.

Турски војни извори рекли су Спутњику да је још преурањено говорити о куповини руских авиона, а да ће председник земље Тајип Ердоган размотрити овај предлог и донети коначну одлуку. Међутим, у Москви су готово сигурни да ће Анкара купити руске борбене авионе.

Прочитајте ОВДЕ све о страшном руском Буревестнику.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА