Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: Све је трик! Појачаће се мржња према Србима! Притискаће нас да признамо тзв. независно Косово!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка ситуација у Приштини и Тирани стремиће даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић се обратио јавности после оставке Рамуша Харадинаја (Фото: Јутјуб)

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија регује смирено и одмерено иако ће, како је упозорио ,положај Срба на КИМ бити још тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Албанаца, екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца.

"Србија ће посветити још већу пажњу опстанку животу и безбедности српског народа на КИМ, наш народ може да рачуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, и то је чињеница и суштина свега.

"Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике што ће довести до још већег есктремизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међународна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарносћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

“Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити”, објаснио је Вучић.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара.

“Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру. За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном”, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима.

“Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог”, подвукао је он.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

“Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене”, нагласио је он.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

“Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније”, указао је он.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи.

“Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад”, уверен је он.

Председник Србије изјавио је да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вуцић је у обраћању јавности рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

"Знам да су Светозар Марковић и краљ Алекснадар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је Вуцичх.

Он је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учествоваће без разлике у складу са својим интересима.

"Овде имамо ми интерес на Балкану", рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема казу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи моземо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

"Србија се поноси цињеницом да је суверена, ми хоцемо сарадњу са великим силама, али нећемо туотора, хоцехемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.

Он је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800.000 Албанаца.

"Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150.000 мање, о томе не говорите", рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је он и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

"Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан", поручио је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта Немци кажу о оставци Рамуша Харадинаја.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА