Најновије

ПУТИН СЕ ПОЖАЛИО СТОУНУ: Брине ме сукоб Америке и Ирана близу наших граница!

Председник Русије Владимир Путин изразио је забринутост због могућег сукоба између САД и Ирана зато што се то дешава близу руских граница.

Путин и Стоун (Фото: kremlin.ru)

ТАС  преноси да је Путин то казао у интервјуу датом америчком редитељу Оливеру Стоуну, који је oбјављен на сајту Кремља.

"То брине зато што се дешава близу наших граница. То би могло да дестабилизује ситуацију око Ирана, погоди земље са којима имамо веома блиске односе, изазове додатни прилив избеглица на великом нивоу и уз то значајно наштети светској привреди, као и глобалном енергетском сектору", рекао је Путин.

Централна команда америчке војске саопштила је да су снаге САД појачале ваздушне патроле над Ормуским мореузом као одговор на иранску заплену британског нафтног танкера, преноси АП.

Наводи се да је портпарол потпуковник Ерл Браун казао да мањи број додатних патролних летелица лети кроз међународни ваздушни простор како би надгледао ситуацију.

Браун је додао да је поморско крило Централне команде у контакту с америчким бродовима који оперишу у том подручју да би се осигурала њихова безбедност.

Британски министар спољних послова Џереми Хант изјавио је претходно да ће Лондон одговорити на одмерен, али снажан начин на то што је иранска Револуционарна гарда заробила британски нафтни танкер у Ормуском мореузу.

Ројтерс преноси да је Хант упозорио да ће Техеран бити највећи губитник уколико слобода пловидбе буде ограничена и да је у интересу Ирана да што пре реши ситуацију.

Шеф британске дипломатије казао је да је о тој ситуацији разговарао са државним секретаром САД Мајком Помпеом и да очекује да ће разговарати и с иранским министром спољних послова Мухамедом Џавадом Зарифом, за којег је навео да се тренутно налази у авиону.

"Ово је потпуно неприхватљиво. Наш одговор ће бити одмерен, али снажан. Ми не трагамо за војним опцијама, трагамо за дипломатским начином решења ове ситуације, али веома јасно стављамо до знања да она мора да буде решена", рекао је Хант.

"Скај њуз" је пренео да је Хант поручио да ће бити последица уколико Иран не преда два нафтна танкера која је запленио у Ормуском мореузу, али је Ројтерс пренео да је британска фирма "Норбулк шипинг" која управља другим заплењеним танкером објавила да је брод наставио пут након што су са њега отишле наоружане особе.

Хант је претходно изјавио синоћ да Велика Британија сматра неприхватљивом иранску заплену нафтних танкера са британском и либеријском заставом у Ормуском мореузу и позива слободу пловидбе у Персијском заливу.

"Изузетно сам забринут због тога што су иранске власти у Ормуском мореузу заплениле два брода. Ускоро идем на састанак ЦОБР (заседања британске владе поводом хитних и питања националне безбедности) да бисмо проучили шта знамо и шта можемо да урадимо да бисмо брзо обезбедили ослобађање ова два брода", казао је Хант.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је у Ормуском мореузу запленила британски нафтни танкер "Стена Имперо", јавила је јуче иранска државна телевизија, а фирма "Нордерн марин" која припада шведској компанији "Стена АБ" тврди да је танкер пролазио кроз међународне воде, преноси Ројтерс.

Иранска телевизија објавила је да је танкер запленила на захтев поморских власти иранске покрајине Хормозган због тога што "није поштовао међународна поморска правила".

Наводи се да је танкер одведен до обалског подручја и предат власти које ће "предузети неопходне правне кораке".

"Нордерн марин менаџмент" је саопштио да је танкеру током проласка кроз Ормуски мореуз, док је пловило било у међународним водама, пришао хеликоптер и да нису у стању да контактирају танкер који иде ка северу према Ирану.

Наведено је да је на палуби било 23 морнара и да немају информације да је ико повређен.

Убрзо након ове вести појавила се информација да је други нафтни танкер у британском власништву "Месдар", који плови под либеријском заставом, у поподневним часовима нагло скренуо ка северу ка обали Ирана након што је прошао кроз Ормуски мореуз, исто као "Стена Имперо", али иранска Револуционарна гарда овај танкер није помињала у саопштењу.

"Норбулк шипинг" који управља "Месдаром" саопштио је да је у међувремену комуникација поново успостављена с овим танкером који је кренуо натраг у Персијски залив и да је са посадом све у реду.

Прочитајте ОВДЕ како су Иранци заузели два британска танкера.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА