Најновије

СТИЖЕ НОВИ ПАКАО: Температуре ће обарати све рекорде, али права опасност је у нечем другом!

Док се на нашим просторима боримо са правим временским ролеркостером и сменама тропских врућина и олуја, температуре широм света обарају рекорде.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Претходни месец био је најтоплији јун на глобалном нивоу од када се врше мерења, а метеоролошке агенције увелико најављују да ће овај јул бити најтоплији месец икада.

Очекује се да ће у наредним данима у Европи и Северној Америци жива у термометру достићи екстремне висине, али то није они што највише теба да нас брине. Стручњаци упозоравају да права опасност лежи у феномену топлотног индекса, односно у ономе што зовемо "субјективни осећај".

Пуко проверавање температуре током топлотних таласа не показује целу слику, а за то је крив индекс топлоте - комбинација температуре и влажности ваздуха која мери како се људско тело заиста осећа.

То значи да, ако термометар очитава 35 степени Целзијуса, а релативна влажност је 65 одсто, топлотни индекс ће износити невероватних 50 степени.

Наша тела се хладе када зној испарава из нас и смањује телесну температуру. Када је напољу влажно брзина знојења се смањује, па реагујемо као да је много топлије него што јесте. Зној може бити иритантан, али је део система регулације телесне температуре и може да вам спаси живот.

Топлотни индекс комбинује температуру и влажност и то је број на који наше тело реагује. Метеоролози могу тврдити да је напољу 33 степена, али уз додатну влажност, ми ћемо се осећати и понашати као да је 47.

Прорачуни топлотног индекса обављају се у хладу, па изложеност сунцу може повећати индекс топлоте и за 15 степени. Ако људско тело достигне опасно високе температуре, може доћи то топлотног удара и смрти. Топлотни индекс био је кључни фактор у топлотном таласу у Чикагу 1995. године када је умрло 700 становника.

Стручњаци процењују да је "нормалан" проценат влажност ваздуха између 35 и 65 одсто, а све преко ове вредности може да има озбиљне последице по наше здравље.

Прогнозе за Србију показују да ће наредних дана температуре бити изузетно високе, али да влажност ваздуха, иако ће бити висока, неће прелазити границе нормале. Међутим, остатак света неће бити те среће.

Максималне температуре у Северној Америци и на западу и југу Европе ће се кретати између 36 и 43 степена, али ће уз повишену влажност ваздуха топлотни индекс бити опасно висок.

Како да се заштитимо?

Висока влажност ваздуха може имати лоше последице на наше здравље. Када тело није у стању да избацује зној и хлади се (најчешће када је влага изнад 70 одсто), оно губи течност, соли и електролите, а долази и до прегревања.

Може да створи осећај летаргије или мањка енергије, али и хипертермију - прегревање услед немогућности тела да избацује вишак топлоте.

Хипертермија може да изазове дехидрацију, умор, грчеве, несвестицу, али и топлотни удар.

Најбоље што можемо да урадимо да се заштитимо је да што више боравимо у затвореним просторима близу климе, пијемо доста воде и носимо одећу од материјала који добро упијају влагу.

Прочитајте ОВДЕ каква то велика опасност прети и коме.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА