Најновије

ДОДИК: Да је БиХ нормална, Хрват у Председништву не би био против Пељешког моста!

Републици Српској је у интересу да решава отворене проблеме са Хрватском, а не да тема разговора буде Пељешки мост, који је на хрватској територији и унутрашње је питање Хрватске, каже српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за Вечерњи лист Додик је рекао "да је БиХ нормална, у Председништву Хрват не би био против Пељешког моста".

Он је објаснио зашто је прогласио вето због Пељешког моста.

"Зато што РС није у интересу да са суседима, у овом случају Хрватском, има нове проблеме. Требамо се усмерити на решавање постојећих, попут границе код Костајнице, изградње моста у Градишки, одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској Гори. То су теме о којима требамо разговарати и пронаћи решење, а не да теме као што је изградња Пељешког моста, који је на хрватском територију, истакнемо као главни проблем. Ја припадам оним политичарима који мисле да се не треба мијешати у унутрашње послове других земаља. Пељешки мост за мене је искључиво унутрашње питање Републике Хрватске. Ова тема није уопште нова, зашто је поновно изронила из политичког Сарајева? Знам да се у прошлости разговарало о томе на који начин поправити перформансе самог моста како би се задовољили захтеви пре свега бошњачке, сарајевске политике, у реализацији неких иреалних планова. Мост је подигнут на 55 метара висине и ширине између ступова од 200 метара. На тај су уступак хрватске власти пристале“, казао је Додик.

Додао је да постоји и чињеница да су ангажована велика средства ЕУ и сигурно је да ЕУ не би ушла у процедуру одобравања да све није било перфектно правно чисто.

"Следећа ствар која је битна јест да то раде Кинези и кинеске компаније које су присутне и овде у РС. Све то изазива негативне конотације. А од тога РС не би имала никакве користи. Дакле, РС је у интересу да решава отворене проблеме с Хрватском. Ми смо државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав то је афирмисао кроз право да српски члан Председништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донесена овде у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Председништву кроз (хрватског члана Председништва БиХ Жељка) Комшића и (бошњачког члана Председништва БиХ Шефика) Џаферовића, који деле исто гласачко тело и који верују у исте вредности", казао је Додик.

На констатацију да неки нагађају да је овим потезом вратио дуг председнику Хрватског народног сабора БиХ Драгану Човићу, Додик је одговорио: "У политици има много спекулација. Нити сам ја шта дужан господину Човићу нити обрнуто постоји такав однос. Али управо због тога врло добро сарађујемо у политичким питањима".

Додик каже да из Сарајева увек траже нови конфликт.

"Али морам рећи да се грдно варају они који мисле да ми Срби јадикујемо што те власти тамо нема. То нама служи као доказ да БиХ не може бити функционална и одржива. То је доказ да се овде покушавају наметнути одређени концепти који нису у интересу свих. Немогућност избора у складу с изборним резултатом није ствар победника, него права народа да их њихови представници заступају у власти. Ако то народу не допуштате, онда шта? Ово време показује да БиХ као држава нема никаквог смисла“, казао је Додик.

Прочитајте ОВДЕкако је то пукао Готовина.

Извор: RadioSarajevo. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА