Најновије

РАМУШ ЈЕ МОНСТРУМ И ЗВЕР: Србија доставила Хагу нове доказе против Харадинаја за силовања, мучења, убиства...

Рамуш Харадинај би следеће седмице требало да се појави на саслушању пред Специјалним судом у Хагу као осумњичени. Србија је уступила нову документацију на основу које је могуће подизање оптужнице.

Рамуш Харадинај поново иде у Хаг (Фото: Јутјуб)

Последњих неколико година против Харадинаја у Србији је поднето више од 110 кривичних пријава због најстрашнијих злочина - од тероризма, до силовања, мучења и убистава цивила. Због ратних и злочина против човечности од марта до септембра 1998, Харадинај је чак два пута оптуживан пред Трибуналом у Хагу. Прву ослобађајућу пресуду суд за ратне злочине је донео 2008. констатујући да је доказано да су припадници ОВК починили злочине, али не и да је за то одговоран Харадинај. Због застрашивања сведока 2010. поништена је ослобађајућа пресуда, 2011. је поново покренут поступак, али је у новембру 2012. Харадинај још једном ослобођен.

“Утврдили смо више од 980 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања” навео је Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ. - Зоном Дукађини, део Метохије, командовао је Рамуш Харадинај. Тамо је било највише злочина.

Возач у ОВК, који је учествовао у пребацивању Срба са Косова на север Албаније сведочио је да је Харадинај у зони Дукађини, после окончања сукоба 1999. организовао хватање преосталих Срба и њихов транспорт у Албанију, где су им вађени органи.

У истрази током последњих неколико месеци саслушано је око 20 сведока, Срба и Албанаца. Због њихове заштите све је обављено у највећој тајности. Њихови искази узимани су у Београду, на северу и у унутрашњости Косова. Механизам њихове заштите је значајно бољи упркос томе што Албанци покушавају да сазнају ко су они. Иначе, током поступка у Хагу, 19 сведока Харадинајевих злочина су мистериозно убијени, а истрага није довела до извршилаца.

Харадинај је, због бруталности и повремених успеха у борби,на почетку рата стекао статус ратног хероја. Његова специјална јединица "Црни орлови" у западним круговима словила је за најбоље обучену снагу ОВК. Српски извори ту јединицу повезују са ратним злочинима, посебно са ликвидацијом цивила на Радоњићком језеру.

“Харадинај је испољавао све симптоме озбиљне параноје. Свугде је видео српске шпијуне, а у таквим осветничким акцијама убијена су најмање три Албанца”, тврдиле су западне дипломате непосредно после рата, наводећи конкретан случај Суада Ћораја из Дечана, ликвидираног јуна 1999.

Србија је истакла да је Харадинај наређивао илегална затварања, мучења, силовања и убиства неалбанског становништва, као и да је нека од њих лично починио између 12. и 15. јуна 1999. године. Међу документима су и докази за убиство 13 људи, међу којима су и деца, од којих је неке, према тврдњама сведока, лично убио Харадинај.

Према изјавама сведока, некадашњих припадника ОВК, Харадинај је наређења за ликвидације најчешће издавао речима: "Водите их код баца-Адема". "Баца" је израз поштовања, а Адем се односи на убијеног команданта ОВК Адема Јашарија.

Према сведочењима које је скупило српско правосуђе, Харадинај је силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Једну од њих, малолетну Тафаи Нањимету, силовао је у ђаковичком хотелу "Паштрик", а после њега, пуних 40 сати иживљавали су се и остали из ОВК. Хотел "Паштрик" био је импровизовани затвор, у којима су жртвама одсецане уши, а затим су други затвореници морали да их поједу.

Унакажена тела Срба

"Он је обичан психопата који је неретко тукао своје војнике како би задржао какву такву дисциплину", наводи се у једном од поверљивих извештаја мисије ОЕБС с почетка 1999.

Западни извори наводе да је Харадинај одиграо важну улогу прикупљања информација пре и током НАТО бомбардовања. 

Платио ликвидацијом оца и сина

Старац са КиМ Рам Јолај причао је о отмици сина и оца, које су одвели "проверени људи Рамуша Харадинаја". Јолај је сведочио против Харадинаја за убиство Миодрага Отовића, командира полицијске станице у Рзнићу. Отовић је 24. марта 1998. дошао да ухапси Харадинаја.

“Видео сам Отовића како пада погођен”, казао је Јолај. - Рамуш је пуцао и побегао, а и ја са осталим сељанима који смо то видели.

Због присуства страдању полицајца, Јолај је платио отмицом и ликвидацијом оца и сина.

Прочитајте ОВДЕ како су приштинске власти почеле хајку на Србе.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА