Најновије

ЛЕГИЈА МУ ОТКРИВАО ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ: Земунци су Шешеља звали Штрумф!

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ је међу члановима озлоглашеног земунског клана имао надимак Штрумф!

То је својевремено открио Дејан Миленковић Багзи, некадашњи припадник тог клана, а потом сведок-сарадник на суђењу за убиство премијера Зорана Ђинђића док, с друге стране, Шешељ за Курир тврди да му се тако нико није обратио, али да је могуће да су тај надимак користили само кад он није ту.

Чести контакти

Багзи је испричао и да је Шешељ тражио од „земунаца“ да ликвидирају тадашњег министра просвете Гашу Кнежевића, а навео је и да су они шефу радикала упорно говорили да је Ђинђић издајник. Лидер СРС се у то време често сретао с вођом земунског клана Душаном Спасојевићем Шиптаром.

- Разлог за убиство Ђинђића је био страх од хапшења. Нису имали никога у тој влади. Циљ је био хаос у држави, да се влада сруши и да се доведе Шешељ на власт. Они су Шешељу причали да је Ђинђић издајник и убеђивали су га да не иде у Хаг, али их он није слушао. Рекао им је да успут убију и Гашу Кнежевића, јер га је отерао с факултета. Ја сам остајао у колима кад је Спасојевић ишао код њега. Да је био упознат, чуо сам од новинара Градише Катића. Он је рекао да Штрумф пита за министра. То је била шифра за Шешеља и схватио сам да се распитује за Кнежевића - испричао је Миленковић.

Kако су га купили

Он је открио и да је Спасојевић давао Шешељу информације које је добијао од тадашњег шефа државне Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легије, који је био и главни организатор убиства премијера Ђинђића. Како је објаснио, то су биле информације из рада Државне безбедности, БИА, полиције....

- И он (Спасојевић) давао је те информације Шешељу и тако га полако придобијао као његов човек од поверења да му он верује - испричао је Багзи и објаснио да су то биле информације „шта полиција ради, ко је кога убио, докле је полиција стигла“.

Шешељ каже да га „земунци“ никада пред њим нису назвали надимком Штрумф. Одбацује и тврдње да је тражио ликвидацију Гаше Кнежевића:

Први пут чује

- Никада ме тако нису звали, макар то нико преда мном није рекао. А то за Кнежевића је глупост највећа! Гаша је имао саобраћајни удес у Словенији и ја сам коментарисао: „Штета што није погинуо.“ Нисам имао разлог да се њему светим, могао сам само да га нокаутирам - каже Шешељ. Додаје да му је познанство са „земунцима“ користило јер је од њих, како признаје, „добио неке информације“.

Од ситних крађа до убиства премијера

Припадници земунског клана су се у почетку бавили ситним криминалним радњама, а потом и изнудама, продајом наркотика, отмицама... Вође су били Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум, а убрзо високо место заузимају и командант ЈСО Милорад Улемек Легија и припадник те јединице Звездан Јовановић. Овај клан је 2003. убио премијера Ђинђића због страха да ће бити изручени Хагу. Шиптар и Кум су убијени током покушаја хапшења, док су остали припадници клана осуђени на максималне казне затвора.

Прочитајте ОВДЕ како је пао Рамуш Харадинај.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА