Најновије

РАДА ТРАЈКОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Запад је довео Вучића на власт, а он је обећао да ће завршити питање Косова!

Оставка Рамуша Харадинаја имаће велике последице по Србију јер ће одложити наставак дијалога Београда и Приштине за још најмање 90 дана, а можда и дуже, с обзиром да ће на Косову највероватније уследити ванредни избори, а почетком следеће године следе и редовни избори у Србији.

Рада Трајковић (Фото: Јутјуб)

Истовремено, таксе на српску робу неће бити укинуте, јер техничка косовска влада за то нема ингеренције, а мало је вероватно да ће се било ко да се одлучити на такав корак, ризикујући притом драстичан пад рејтинга, пред могуће изборе.

Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба са Косова, каже да је оставком Харадинај одложио притиске на институције Косова у смислу укидања такси, односно да је продужио њихово трајање.

“То је његов последњи и најснажнији ударац у одбијању укидања такси и не видим ко би могао да се у овом тренутку одлучи на њихову суспензију, а да притом не рескира пад популарности. Рамуш је својом стратегијом борбе против укидања такси подигао у овом тренутку очекивања бирачког тела и сопствену популарност, тако да су уместо реконструкције косовске владе у овом тренутку много извеснији ванредни парламентарни избори. А с обзиром да је то процес који траје посебно онај око формирања владе, највероватније да преговора Београда и Приштине неће бити до краја календарске године“, каже Трајковићева.

Додаје да, с обзиром да се на пролеће 2020. одржавају и избори у Србији, „све су прилике да ни до краја јуна неће бити озбиљнијег помака у дијалогу Београда и Приштине“.

Коментаришући Вучићеву „нервозну реакцију на оставку Харадинаја, Трајковићева каже да нису тачне тврдње председника државе да је оставка притисак на Србе.

“Постоји притисак не на Србе, него на онога кога су Срби, макар тако се јавно представља, изабрали огромном већином, на Александра Вучића, баш зато што је он обећао међународној заједници која га је довела на власт да ће завршити питање Косова. Он нема храбрости да то уради до краја“, објашњава Трајковићева.

На питање како ће се оставка Харадинаја одразити на положај Срба на Косову, она каже да постоје неке информације да ће Албанци радити на што широј коалицији, како би истиснули Српску листу. Она, међутим, сумња и да ће до те шире албанске коалиције доћи с обзиром на антагонизме који владају међу албанским политичарима.

Упитана да ли верује да ће доћи до Харадинајевог процесуирања у Хагу, Трајковићева подсећа да би српска страна, уместо ламентирања у медијима над злочинима које је спровео Харадинај, требало да материјализује доказе о њему. „Најозбиљнија оптужба против њега везана је за трговину органима и колико знам нису тачне тврдње да су међународне институције изгубиле ту документацију“, каже Трајковићева. Додаје да постоје неке информације да доказе о трговини органима поседује и руска страна.

Марко Јакшић, бивши функционер ДСС, каже да су после оставке Рамуша Харадинаја све карте отворене, а нико не зна са којом картом ко и у којој комбинацији игра. И он је убеђен да ће се преговори између Београда и Приштине пролонгирати, али не зато што ће председник Србије остати доследан да не преговара док таксе не буду укинуте, већ зато што ће на неки начин након Харадинајеве оставке уследити политичка криза на Косову, која ће резултирати изборима.

“Чини ми се, ипак, да се нашем председнику жури, и чини се да је он сада у кризи због онога што је обећао странцима, а што не може да испуни. Не би ме зато чудило да у једном тренутку пристане на наставак дијалога и без укинутих такси. Што се Срба са Косова тиче, за нас је боље да се ти преговори ни не настављају, јер све што је последњих седам година урађено, урађено је на нашу штету“, тврди Јакшић, одбацујући могућност да је оставка Харадинаја можда плод међународних притисака због одбијања да укине таксе.

Татјана Лазаревић, уредница Косева, подсетила је ових дана да је дијалог био у „ћорсокаку“ и пре, али је непопуларност одлуке о увођењу такси управо ствар на којој је Харадинај градио и јачао своју политичку позицију. Додала је да је фер рећи и да се он видео као главна препрека за оно што је Београд предлагао – разграничење у виду етничке подела Косова.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА