Најновије

АМЕРИКАНЦИ МИСЛЕ ДА НЕМАЧКА ПОТПОМАЖЕ ХАРАДИНАЈА: Дачић изнео нова сазнања о дипломатским и безбедносним играма страних сила!

Премијер привремених косовских институција Рамуш Храдинај поднео је оставку да би се представио као жртва Суда за злочине такозване ОВК и победио на парламентарним изборима, оценио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да се то није десило због притисака страних сила.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Ово је стратешки потез Харадинаја, пошто је знао да ће бити позван да да исказ, то не значи да ће он аутоматски да буде осуђен. Имамо искуства када је Харадинај у питању - рекао је Дачић за Тв Прва додајући да је он на слободни због недостатка доказа.

С друге стране, додаје Дачић, Харадинај је оставку искористио за унутрашње политичке разлоге - не да се повуче, него да победи на парламентарним изборима.

Упитан да ли ће дијалог бити настављен ако Харадинај поново освоји већину, Дачић је казао да је дијалог тренутно "у коми", а да ли ће се пробудити зависи, наглашава, од реаниматора, односно, великих сила.

Истиче да решење косовског питања велике силе виде другачије, додајући да су ту "велике геостратешке игре у питању".

- САД не сматрају да је прави пут косовског решења то што раде Француска и Немачка. Брисел чак није био информисан о тој иницијативи. Брисел сада чега новог шефа дипломатије. С друге стране, Француска мисли да САД опструира наставак дијалога, односно да они потпомажу Харадинаја, а САД сматра да Немачка гура Харадинаја - навео је Дачић.

Додаје да Американци тврде да је Харадинај рекао да "Ако Немачка чврсто каже да укинемо таксе ми ћемо то учинити", те да због тога сматрају да Немачка потпомаже Харадинаја.

- Нисам чуо да је Харадинај то рекао, али Американци тако тврде -рекао је Дачић.

Истиче да "свако оптужује сваког", али да наставка дијалог нема, првенствено јер Приштина није укинула таксе.

Према његовим речима, због тога се сада врши притисак на Србију да упркос томе настави да разговара са Приштнином о другим темама.

Дачић је подвукао да Србија неће наставити дијалог док таксе на буду укинуте.

- Ако велике силе желе договор око Косова, мора да се изврши притисак на Приштину. Мени је и (Џон) Болтон рекао: 'Ми више нема шта да вршимо притисак на вас, знамо да је проблем у Приштини, не у Београду'. Сада је питање колико су велике силе спремне да иду у притиску на Приштину- подвукао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао важност односа Србије са великим силама, додајући да сада имамо боље односе са америчком администрацијом, него раније.

Наводи и да је државно руководство Србије успело да промени став америчке администрације од тога да је "Косово решена ствар" у "потребан наставак дијалога за решење Косова".

Некада су се, истиче, у САД стафери трећег и четвртог ранга бавили питањем Косова, а данас се, наводи Дачић, саветник за националну безбедност америчког председника труди да дође до трајног решења.

Упитан шта му је поручио нови амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је јуче преузео ту дужност, Дачић каже да је пренео поздраве руског председника и позвао председника Србије да учествује на војној паради 9. маја следеће године.

- Драго ми је што је Боцан-Храченко овде, јер је он велики пријатељ Србије. Разговарали смо у тону да ће се наставити пријатељски односи две земље. Ми настављамо добру сарадњу са Русијом, очекујемо и новог амбасадора САД јер желимо реавитализацију односа са САД- подувкао је Дачић.

Марићу приказан шокантан документ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА