Најновије

Харадинаја хапсе због Жуте куће!

Рамуш Харадинај одговараће за злочине почињене у злогласној Жутој кући, где су терористи ОВК Србима вадили органе, а затим их продавали на црном тржишту.

Харадинаја хапсе због Жуте куће! (Фото: Јутјуб/ Правда)

Специјалном суду, који ће се бавити злочинима ОВК, достављена су 64 регистратора са доказима о злочинима над Србима и другим неалбанцима, међу којима су и докази за Харадинајева зверства почињена у Жутој кући, тврде упућени извори са КиМ.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран истиче да је такозвана операција Жута кућа тешко доказива јер су у њу умешане западне силе које спречавају расветљавање случаја и кажњавање починилаца.

- У Жутој кући су држали затворене људе који су чекали да неко из иностранства затражи хитну трансплантацију органа. Тамо је било људи и деце свих узраста. Хашки суд је два пута ослободио Харадинаја од оптужби, наводно због недостатка доказа. Докази постоје, али их вешто скривају, то је био бизнис у који су укључени разни центри моћи.

Мартијев извештај

Према његовим речима, албански терористи су зарађивали продавањем органа и милијарде су се слиле у џепове челника актуелних приштинских власти.

- Питање је да ли Хаг жели да неко одговара за те злочине. Круг људи око Жуте куће је широк и, ако се открије, значајне вође ОВК завршиће на оптуженичкој клупи. Докази се појаве кад Харадинај не слуша наређења са запада, он је агент њихових најјачих обавештајних служби. Они су шпијуне лоцирали на северу Албаније и врбовали су најспособније, хтели да контролишу албанску врхушку и зато су их штитили - истиче Каран.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је сав терет расветљавања и доказивања злочина у Жутој кући сада на суду и да од тужилаца и судија у Хагу зависи Харадинајева судбина.

- Харадинајева будућност зависи од тога какве је доказе специјализовано тужилаштво сакупило и за шта ће га теретити. Он несумњиво има одговорност и појединачно, као извршилац неких злочина који му се стављају на терет и за које се сумњичи, али и командну одговорност за оперативну зону Дукађин терористичке ОВК. Специјализовано тужилаштво може пронаћи доказе да је он учествовао у случају "Жуте куће". Видећемо да ли су нешто нашли када буду подигнуте оптужнице - подвлачи Дрецун.

На монструозно деловање ОВК пре свих указао је Дик Марти, тадашњи изасланик Савета Европе, док је на злочине из Жуте куће и сличних објеката указивала и бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте.

Исказ форензичара

Злочини над Србима годинама никога нису занимали, чак ни када је италијански генерал Мауро Делвекијо, командант бригаде која је деловала на Косову, јавно говорио о албанским злочинима у покрајини.

- Првих двадесетак дана добијао сам свакога јутра извештаје о лешевима Срба и Рома остављених покрај пута... Ко није побегао, ризиковао је смрт или киднаповање - рекао је тада Делвекијо, додајући да су италијанским војницима одузимане фотографије које су приказивале злочине над Србима, и то у подручју које је контролисао Харадинај.

О свирепости Харадинаја сведочио је Пабло Хосе Барајбар, перуански форензичар, који је 2004. године радио на истраживању једне од Жутих кућа, недалеко од Буреља.

- Разговарао сам са сведоком који ми је потврдио да су логор у Кукешу посећивали многи команданти ОВК, међу којима су били и Агим Чеку и Рамуш Харадинај - рекао је Барајбар.

С друге стране, Дел Понтеова је признала да су изненадне смрти биле највећи проблеми за доказивање Харадинајеве кривице. Поред тога тужитељка је појединим сведоцима одустајање образложила од сведочења из страха од одмазде.

Чињенице о Жутој кући

- део стравичних злочина над српским становништвом током 1999. године

- Србима су у Жутој кући на територији Албаније вађени органи, који су касније продавани

- више од 300 српских заробљеника било је мучено

- тела несрећних људи у црним врећама закопавана су на тајне локације

- никада није утврђен тачан број убијених цивила

- у свему учествовали највиши официри ОВК.

Избори у року од два месеца

Премијер привремених приштинских институција у оставци Рамуш Харадинај очекује да ће ванредни парламентарни избори на КиМ бити одржани у року од два месеца и да за то време у раду приштинске владе неће бити вакуума.

Он је позвао грађане да изађу на ванредне изборе. Према његовим речима, било би важно да ти избори буду одржани на време, у оквиру најдуже два месеца.

Како је НАТО планере изнервирала српска црква прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА