Најновије

НАТО НАПАДА И СРПСКУ ЦРКВУ! Западна војна алијанса пуца из свих оружја, оптужује СПЦ да шири руски утицај на Балкану!

Српска православна црква и патријарх Иринеј јесу најодговорнији за ширење опасног руског утицаја у Србији и зато би држави требало помоћи да се од тога одбрани! Ова шокантна тврдња долази од генерала Френклина Бена Хоџиса, бившег главнокомандујућег америчких копнених снага у Европи.

Хоџинс и патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, Србију и земље Балкана треба заштити од притисака Русије, при чему је у нашој држави главна претња за западну војну алијансу СПЦ, која је, објашњава Хоџис, 'потпуно везана за Русију'!?!

Јасна претња

Генерал Хоџис, говорећи о решавању косовско-метохијског проблема, истиче да Запад мора помоћи Београду.

- Србији и земљама региона треба пружити подршку и заштиту од притисака Русије. По питању решавања проблема Косова Србији би требало помоћи да се одупре притисцима православне цркве везане за Руску федерацију - рекао је Хоџис, а преноси 'Глас Америке'.

И док се у СПЦ нико није оглашавао овим поводом, верски аналитичар Жељко Ињац каже да је ово први пут у историји да један генерал прети СПЦ.

- Руски утицај на СПЦ практично не постоји. Постоји добри формални односи са руском црквом, као и са грчком или сиријском или било којом другом православном црквом, али ништа више од тога. То је ирационалан страх од руског утицаја на Србе и озбиљан промашај западне геополитике, која је довела до разбијања Југославије. По истом принципу и из истих разлога се жели разбити и поделити СПЦ, како би се смањио непостојећи руски утицај и то је главни разлог зашто се сада покреће и прича о црногорској цркви и одузимању српских светиња у Црној Гори - подвлачи Ињац, додајући да већ постоје озбиљна унутрашња превирања у СПЦ.

- Та превирања су настала под притиском страног фактора. Заправо је то тренутно главни проблем у цркви - тврди Ињац.

Опасна порука

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, оцењује да је ово јасна порука Вашингтона.

- Изјава генерала Хоџиса је још један показатељ поједностављеног гледања САД и англосаксонских земаља на карактер и дубину српско-руских односа. У њима историјске везе између СПЦ и РПЦ имају велики, али не и пресудан значај. Са друге стране, САД у СПЦ виде једног од кључних чинилаца националног идентитета српског народа. У том контексту треба да се гледа и на последње потезе Подгорице у вези са имовином СПЦ у Црној Гори, у чему несумњиво има и утицаја одређених кругова у Вашингтону и Бриселу - закључује Паић.

Адамовић: Антисрпска изјава

Историчар Саша Адамовић наглашава да је ово јасна 'непријатељска и антисрпска' изјава америчког генерала.

- Ако је суштина политике разликовање пријатеља од непријатеља, онда је изјава генерала Хоџиса, осим што је антисрпска, за нас веома корисна јер јасно показује шта наше непријатеље највише 'жуља'. Одбрана наше цркве и савезништво са Русијом су, у том смислу, не само наш национални и државни интерес већ, пре свега, питање нашег опстанка - истиче Адамовић.

Како су ирански командоси са фантомкама и наоружани до зуба запленили танкер погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА