Најновије

"ОН ЈЕ ЛЕЊ, ЛАЖОВ И ДИВЉАК": Проговорио бивши колега новог премијера: Да ли је паметно да такав човек има шифре за нуклеарно оружје?!

Борис Џонсон би у среду требало да постане премијер Велике Британије. Аутор "Дојче велеа" Џим Гибонс га добро зна из времена док су обојица извештавали из Брисела и пише: лажи су поплочале Џонсону пут до Даунинг стрита 10.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Многи кажу да постоје два Бориса Џонсона: смотани човек из народа којег фанови у Великој Британији обожавају и преки лажов болесне амбиције. Ниједног од њих нисам често сретао на дневним брифинзима Европске комисије током година у којима смо обојица били дописници у Бриселу.

Џонсон није био заинтересован за финије увиде у политику ЕУ и пазио је да прође испод радара свог шефа Макса Хејстингса у "Дејли телеграфу". Тврдио је да пејџери белгијског оператера Белгакома не раде, али то није било тачно. Радили су без грешке, на моју велику жалост. Мене је могао да добије ко хоће, кад хоће.

Али можда је Џонсон избегавао дневне брифинге и окупљања највећег дела новинарског кора у Бриселу напросто јер је мало који европски комесар хтео да прича са њим. Видели су га као извор негативних – и често измишљених – прича и неког ко би могао да их намерно погрешно цитира ако којим случајем и пристану на интервју.

Он није ни први ни једини творац онога што ће се касније називати „евромитовима“. Многи бриселски дописници су тражили пажњу уредника јурцајући за евроскептичним причама – правим и измаштаним.

Док је Џон Мејџор био британски премијер у Форин офису је успостављена незванична „Борисова јединица“ само како би демантовала његове сулуде текстове. Рецимо онај да Европска унија приморава рибаре да носе мрежице за косу или да Европска комисија планира да сагради „Вавилонску кулу“ висине 3.000 метара где би сместила све европске институције. Чујем да још има људи код британских Конзервативаца који верују у ту причу.

Портпарол једног посланичког клуба у Европском парламенту из оног времена признао је да је ретко виђао Бориса. Законодавна активност и бројни одбори парламента били су преспори да би га занимали па их је напросто игнорисао.

Једно пребијање које се није десило

Колеге су знале Бориса као тврдицу увек спремну да прихвати пиће, али ретко спремну да плати туру. Борис никада није причао о текстовима које планира и закључавао је врата канцеларије. Део посла било је покривање белгијске и европске политике уопште, али није да се Борис превише умарао – често је знао да се распита код колега о чему се ради, а да онда уз претеривања напише текст и цитира те исте колеге као „изворе из ЕУ“.

Једном смо седели у пабу преко пута Комисије, и испричао сам му шта ми се десило: неки нови колега ме је питао на којим причама радим, а онда се јавио регионалној телевизији са којом сам сарађивао да им пре мене понуди те приче. Борис је понудио да назове тог колегу и да се представи као продуцент једне телевизије, пошаље га хитно да извештава из Москве – тип би тако узалуд платио скупу авионску карту.

Најпознатија Џосонова лаж о Брегзиту је да Британија недељно даје 350 милиона фунти у бриселску касу и да те паре могу одмах да се уложе у домаће здравство.

Али Борис је знао да помогне, рецимо старом школском другу Даријусу Гапију, бизнисмену уплетеном у скандале, тако што му је дао адресу новинара Стјуарта Колијера који је истраживао Гапијеве мутне послове. Џонсон је добро знао да се Колијеру спремају батине, али му је речено да ће то бити тек „две маснице испод очију и поломљено ребро“. Пребијање се ипак није десило, али се Борис никада није извинио Колијеру. Гапи је касније завршио у затвору, али Џонсон се извукао само уз критику свог уредника.

Борис је знао да буде љубазан. Када се један колега дивио књизи коју чита, Борис му је напросто поклонио књигу. Једном је извадио пет фунти и пружио новајлији из магазина "Спектатор" који је послат да га интервјуише – за сендвич и кафу.

Предано је био укључен у спортске активности са колегама – био је талентовани бацач у крикету, барем тако процењујем из своје перспективе аматерског ударача. Али је имао и дивљу нарав која би погодила сваког ко би га грешком држао за некакву тршаву верзију Фалстафа. То је врста ирационалног губитка контроле због које би и његови британски гласачи могли да се запитају колико је мудро да такав човек има шифре за нуклеарно оружје.

Лажима до фотеље

Живели смо близу један другоме, али у различитим световима. Он је ишао на престижни интернат Итон, ја у државну језичку гимназију. У Бриселу сам најмио стан са једном спаваћом собом на првом спрату, а он је поседовао четвороспратну вилу иза ћошка.

Борис је проводио време избегавајући позиве из "Дејли телеграфа" док је конфабулирао приче о европској супер-држави која искоришћава поштене британске раднике. Једном је за ББЦ рекао да је то било као бацање камења преко дворишне ограде и слушање „задивљујућег лома“ у суседној кући, Енглеској.

Они који су му били блиски одавно су слутили да је прешао из новинарства у политику. Ако постане премијер, можда ће увидети да избегавање и измишљање без размишљања не пале у Даунинг стриту 10, седишту британске Владе, као што су палили у бриселском дописништву "Дејли телеграфа".

Један бивши колега га је описао као генија за кампање који заправо не верује у Брегзит. Тако некако оставља траг несреће свуда, рецимо међу бројним женама у свом компликованом љубавном животу.

Последњи пут када је био у Европском парламенту као градоначелник Лондона, прелазио је застакљеним мостом између две зграде баш поред Ширин Вилер, новинарке ББЦ која је била усред интервјуа. Иначе, она је Џонсонова свастика. „Добро јутро, Ширин“, рекао је Џонсон, прекидајући је у послу. Она је погледала са стране и рекла: „Проверавам само да ли је добро јутро, јер ти си такав лажов, Борисе.“

Лажи су му поплочале пут до Броја 10, убедио је многе да је Европска унија лоша за Британију. Ако настави тако да лаже, то ће му брзо поплочати пут напоље.

Прочитајте ОВДЕ кога то Лондоон зове у помоћ и зашто.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА