Најновије

ПОЗАДИНА ОСТАВКЕ! После Харадинајевог маневра два сценарија су на столу, а расплет ће дати одговор и на питање да ли је приморан да оде!

Приштина тренутно нема ниједног легитимног преговарача за дијалог са Београдом. То је чињенично стање након оставке Рамуша Харадинаја и недавне одлуке такозваног "Уставног суда Косова" да преговоре не може да води Хашим Тачи.

Рамуш Харадинај (Фото: јутјуб)

Потпуна блокада преговора о будућности Косова и Метохије, таксе неће бити укинуте пре јесени, а можда ни тада. Или преговори се настављају, убрзавају, а таксе укидају врло брзо, можда и пре јесењих избора на Косову. Приштином круже обе варијанте будућих догађаја, с тим да свака од њих има исту напомену - све зависи од Америке.

У сваком од ова два сценарија главна ставка је и даље позив Харадинају као осумњиченом пред Специјалним судом за ратне злочине на КиМ и његова изненадна оставка. Од правог узрока овог дешавања зависи и даљи исход догађаја.

Неубедљиво образложење

Лидер Алијансе за будућност Косова поднео је оставку, а могао је то и да не учини сада и помери се са места премијера тек у случају да против њега буде подигнута оптужница. "Морално" образложење Харадинаја да не жели због Косова да његов премијер иде у Хаг као осумњичени, већини није убедљиво.

Доказа има

Напротив, став већине високопозиционираних политичара у Приштини је да је Харадинај приморан да то учини.

- Све је договор Вашингтона, чији је и тужилац у Хагу, Хашима Тачија и Кадри Веселија. И када је ухапшен пре неколико година у Француској, Харадинају су наместили ови политички противници. Данас, он је препрека дијалогу који је због њега и инсистирању на таксама успорен и готово у блокади - каже Албанац, посланик у парламенту у Приштини.

Мањи је број оних који ствари виде сасвим другачије - Харадинај је упознат са сценариом, свесно одлази у Хаг, а враћа се као херој који на изборима добија више гласова него икад. Овакав исход је директно урушавање рејтинга Тачија, његове ПДК, али и опције која није одбацивала могућност корекције граница.

Када је реч о суду за КиМ у Хагу за Харадинаја има доказа више него икад. Осим око 20 сведока, извор из Еулекса наводи да ће овог пута бити покренуто питање трговине органима и злочина почињених у такозваној жутој кући. Ова злодела воде ка Харадинају, али и делу команданата из његове зоне одговорности који су на списку Специјалног суда.

Раст рејтинга

Харадинају је од увођења такса популарност порасла. По повратку из Хага - процењује се да неће бити задржан или бар не при првом одласку - он ће несумњиво имати још већи рејтинг. Број гласача се увећао и Самоопредељењу Аљбина Куртија, али и ЛДК познатој по покојном Ибрахиму Ругови. У овом случају, Харадинајев ААК са ове две партије има већину, а имају исту матрицу - никаква подела, нити корекција граница.

- Тако је са популарношћу на Косову све док у Приштину не допутује неки високи амерички дипломата и подржи неког другог. И сама прича да иза слања Харадинаја у Хаг стоје Американци, одмах је умањила његово херојство - каже наш саговорник из парламента.

Улога Американаца и дијалог

Они који су заговорници тврдње да је Харадинај баш сада послат у Хаг у договору са Американцима како би био склоњен, сматрају да ће дијалог бити одблокиран, а таксе врло брзо укинуте. Чињеницу да је 27. јуна такозвани “Уставни суд Косова” одлучио да преговори не могу да се воде на нивоу председника, истичу да то није препрека за Хашима Тачија. По њима, он и Кадри Весељи држе цело Косово и све његове институције па и Уставни суд. По овом тумачењу будућих догађаја, споразум о Косову се постиже до краја године, а преговарачи седају за сто већ на јесен.

Годину дана

Друга верзија догађаја је - Харадинај се враћа из Хага као победник и на изборима добијају крајње екстремне опције косовских Албанаца. Нема укидања такса, ни привремене суспензије све док Београд не призна Косово, односно не одблокира учешће у међународним институцијама. За преговарачки сто се седа тек после избора у централној Србији, следеће године. Решења нема пре септембра 2020. Тврда опција не пристаје ни на најмањи уступак, нити корекцију граница.

Јачање Срба јужно од Ибра

Након избора на Косову ићи ће се на смањивање значаја и утицаја српске листе и њених представника са севера КиМ. Овог пута боље позиционирани и више укључени у власт биће Срби јужно од Ибра, од којих су поједини дугогодишњи пријатељи, још од војске, са утицајним албанским политичарима.

Српски шеф дипломатије каже да Европа није успела да издејствује да се поштује Бриселски споразум и да Приштина уопште не мисли да га спроведе.

 - Видећемо како ће се даље одвијати ситуација. Приштина не мисли уопште да га спроведе, куда то води и како ће се одразити на даљи ток дијалога видећемо, јер тренутно је дијалог у коми, а да ли ће га реаниматори оживети, то се још не зна - казао је Дачић.

Истиче да му је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон рекао да Америка нема за шта да притиска Србију, јер знају да кривац није у Београду, него у Приштини.

- Толико о Трамповој администрацији... Значи, навијам за Трампа - казао је Дачић.

Тачи не може да преговара

Лажни председник Хашим Тачи би, уколико настави дијалог са Србијом сада када је такозвана влада Косова у оставци, али и без обзира на то, погазио “Устав Косова”, што би значило и крај његовог мандата, сматра такозвани бивши амбасадор Косова у Шведској и извршни директор Института КИПРЕД Љуљзим Пеци.

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер каже да је “Уставни суд Косов”а одлучио да дијалог са Србијом не треба да води председник.

- По мом мишљењу, одлучио је да дијалог остане у рукама владе, а не председника или скупштине - рекао је Сервер. Он је такође поменуо недавно анкетирање Националног демократског института (НДИ) које је показало да се већина људи на Косову противи територијалној размени.

- Мислим да је порука јасна: грађани “Косова” не желе да деле територију по етничким линијама, они не желе уопште да дају територију. Ја мислим да су у праву. Ако “Косово” има амбиције да се придружи Европској унији, кључ за чланство је владавина демократије, што значи једнак третман свих грађана - наводи Сервер.

Избори 8. септембра

Ванредни избори на “Косову” биће одржани 8. септембра, преноси РТК позивајући се на неименоване изворе. Како се наводи, лажни председник Хашим Тачи одлучио је да у складу са процедуром закаже ванредне изборе за 8. септембар.

Велика акција црногорске војске, почело протеривање Срба, сазнајте о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА