Најновије

СА ОВИМ НИКО НЕМА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСА: Открива непријатеља по електронском трагу! Зашто је модернизовани "Овод" постао тако убојит?

Модернизовани мали ракетни бродови (МРК) класе 1234 „Овод“ могу да детектују позиције непријатеља на основу озрачења које емитују његови осматрачки радари. „Ракетни малишани“ како их још називају у руској флоти, добили су способност да открију непријатељске бродове на основу таласа који емитују радари непријатељских бродова, сигнала њихових комуникационих уређаја и емисије осталих електронских уређаја који се налазе и опреми брода.

Руски ратни брод (Фото: РИА)

Овакве способности малих ракетних бродова класе 1234 „Овод“ су заслуга уградње савремене пасивне станице радиоелектронског извиђања. Истовремено, „малиша“ који је опремљен овим „свевидећим оком“ остаје невидљив за непријатеља, што је од изузетне важности за савремени ратни брод.

Прва таква пасивна станица за радиелектронско извиђање је већ интегрисана на палубу малог ракетног брода „Смерч“. Она је заменила старији комплекс „Титан“-  рекли су официри из Главне команде руске РМ. Извесно је да је нова радиоелектронска станица прошла сет практичних тестирања пре њеног дефинитивног усвајања у наоружање руске ратне морнарице, као што је то уосталом пракса са свим типовима новог наоружања и борбене технике. Међутим, њено право име и прецизне техничко-тактичке карактеристике за сада нису познате, тачније држе се у строгој тајности.

Прикривено прилажење у зону ефективног удара

Нова станица ради без емитовања радио-таласа.Она просто прати ситуацију у радиоелектронском пољу и бележи сваку измену у његовом спектру. Специјални високоосетљиви пријемник анализира сигнале, који се одбијају од других објеката.

Конфигурација сигнала већине савремених ратних бродова је данас врло добро позната, на основу чега савремена апаратура лако може да установи о коме се броду тачно ради, без да укључује основни осматрачки радар.

Овај систем бродовима класе „Овод“ даје низ предности у борби против потенцијалног непријатеља. Захваљујући овим новинама руски мали ракетни бродови могу у потпуно неприметном (пасивном) режиму рада да открију, прате и нападну најсложеније површинске циљеве на води- рекао је бивши начелник Главног штаба ратне морнарице адмирал Валентин Селиванов.

„Тајновитост је једна од најважнијих борбених карактеристика савременог ратног брода. За време извођења поморских борбених операција, непријатељ се тражи помоћу специјалних уређаја за осматрање.Они „лове“ различите типове демаскирајућих ефеката, приликом чега се највише ослањају на своје осматрачке радаре. Онај брод који има мању радарску рефлективност-видљивост, имаће већу шансу да се примакне на раздаљину са које може ефективно да удари по непријатељу. Употреба пасивног радара ће омогућити малим ракетним бродовима да први добију потпуну информацију о непријатељу, и открију његову тачну позицију“- рекао је руски војни експерт.

Теоретски, мали ракетни бродови класе 1234 „Овод“ код којих је радарска рефлективност значајно смањена, могу се приближити и борбеним објектима од стратешког значаја какви су нпр. носачи авиона, и ударом противбродских ракета избацити из строја пловила великог депласмана. Како наводи Виктор Саливаном, ови бродови у свом наоружању имају савремене противбродске ракете Х-35 домета и до 260км.

При томе мали ракетни брод уопште не мора знати тачне координате непријатеља. Довољно је само да се ракета Х-35 лансира у шири рејон у коме је високосетљиви пријемник пасивне радиоелектронске станице фиксирао активност непријатељских радара или његових бродских електронских система који такође емитују одређено зрачење. Ракета Х-35, која је опремљена активом радарском главом за самонавођење ће самостално открити и погодити свој циљ.

Успешан пројекат

Мали ракетни бродови класе 1234 „Овод“ су конструисани 60-их година прошлог века у лењинградском поморском конструкторском бироу „Алмаз“.

Совјетска флота је од својих бродограђевинских фабрика тражила јефтин и компактан, али за то време и покретљив брод, који ће бити опремљен снажним ракетним противбродским наоружањем.

Идеја стварања ових бродова, као и њена материјализација кроз добро осмишљен и избалансиран пројекат, показала се као веома успешна. Изузетно мали ратни брод (дужина од свега 57 метара и ширина до 12 метара) је презасићен различитим наоружањем. Базичне верзије  класе „Овод“  у свом наоружању су имале два одвојена лансирна пакета у коме се налазило укупно шест противбродских ракета „Малахит“ (2х3 ракете са обе стране). Ту се још нашло места и за противваздухопловни ракетни систем „Оса-М“ и брзометни артиљеријски топ АК-176 у калибру 76мм ( или уместо њега два модула АК-725 са топовима калибра 57мм)

На касније модификације овог брода постављени су и допунски модули опремљени ротационим топовима АК-630М калибра 30мм- који се захваљујући својој импресивној густини ватре ефикасно могу употребити и за обарање ваздушних циљева.

Совјетска ратна морнарица је специјално за бродове класе „Овод“, увела у категоризацију борбених пловила нови израз – мали ракетни брод. У земљама које су чланице НАТО савеза ову класу совјетских/руских бродова називају ракетним корветама и према њима се односе са великим респектом. Иначе у поморској класификацији, корвета представља ратни брод који има знатно веће димензије и укупни депласман у односу на мале ракетне бродове који су направљени у СССР.

Подизање “Овода” на још већи ниво

У овом моменту су за бродове класе 1234 „Овод“ направљени озбиљни пројекти модернизације. На њих се интегрише савремена електроника и мотори, а такође се преоружавају новим противбродским ракетама увећаног домета Х-35 „Уран“. Теоретски, на мале ракетне бродове могу да буду интегрисане и изузетно опасне суперсоничне ракете типа „Оникс“, који су пре свега намењене за борбу против појединачних и групних поморских циљева непријатеља, који су ешелонски заштићени снажним противракетним и противелектронским системима (читај ударне поморске групе које предводе носачи авиона на атомски погон)

До сада је произведено нешто мање од 50 бродова класе 1234 „Овод“ у свим његовим верзијама, укључујући и експортне модификације. Ови мали ракетни бродови се не налазе само у наоружању ратне морнарице СССР а касније Русије. Њих су купиле и земље попут Алжира, Либије и Индије.

У овом моменту руска ратна морнарице располаже са 12 малих ракетних бродова класе 1234.1 „Овод“ који су у међувремену прошли пуни циклус модернизације. Њихова највећа концентрација се налази у саставу Тихоокеанске флоте, где се налазе четири брода ове класе (МРК „Смерч“ „Мороз“ „Иней“ и “Разлив”). Ови бродови су изграђени у периоду 1985-1991. година, и сведени су на један дивизион који обезбеђује руске територијалне воде на далеком Истоку. Као што смо рекли,  мали ракетни брод „Смерч“ је први у флоти опремљен пасивном станицом за радиоелектронско извиђање.

Ватрено крштење

Руски мали ракетни бродови класе 1234.1 „Овод“ су стекли своје прво борбено искуство приликом операције руске војске у Јужниј Осетији, августа 2008.године. Тада су бродови ове класе „Мираж“ и „Суздалец“ извели операцију обезбеђења два велика десантна брода ( „Цезар Куњиков“ и „Саратов“) који су пролазили кроз територијалне воде Републике Абхазије. У ширем рејону обезбеђења ове групе бродова, примећена је активност пет неидентификованих чамаца који су се кретали великом брзином, а који су својом агресивном пловидбом нарушили безбедну зону око десантних бродова.

После упозорења које није испоштовано од стране противничких чамаца, мали ракетни брод „Мираж“ је лансирао две противбродске ракете „Малахит“ које су погодиле главно непријатељско пловило. Удар је био прецизан. Циљ је убрзо исчезао са радара. Затим је по још једном из групе ових чамаца лансирана ракета, која је такође погодила свој циљ од чијих последица је исти убрзо потонуо.

У овом часу руска ратна морнарица изводи велике радове на пројектима модернизације бродова специјализованих за покривање ближе приобалне зоне. Конкретно, на малим противподморничким бродовима класе 1124М „Албатрос“, који су направљени још за време СССР-а, се уграђују дигиталазивани хидроакустични комплекси и нови типови противподморничког наоружања. Овај пакет модернизације ће значајно подићи борбене способности ових бродова.

Сазнајте ОВДЕ зашто ће Су-57 направити хаос на светском тржишту наоружања.

Извор: bog-rata. com

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА