Најновије

Србе чисте по рецепту Хрватске!

Свака криза косовских Албанаца преломи се на српској грбачи, а све чешће се по хрватском сценарију спроводе хапшења Срба на основу тајних спискова за наводне ратне злочине.

Росу (Фото: Јутјуб)

Тако су и уочи трећег одласка Рамуша Харадинаја у Хаг, припадници служби под контролом Приштине на административном прелазу Јариње ухапсили Србина Горана Станишића, који је колима кренуо на Косово. Тај потез Београд је окарактерисао као нови почетак хајке на Србе.

Нервозу у Приштини медији широм региона тумаче страхом политичких представника косовских Албанаца, посебно бивших челника и припадника ОВК од нових судских позива, а спекулишу да је и Харадинај један од осумњичених за зверства у Жутој кући.

Тим хапшењима, како каже Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра Веритас, Албанци на Косову копирају Хрватску, која је такав сценарио за чишћење Срба са своје територије довела до савршенства.

– Загреб отвара процесе против Срба и на први поглед је све по закону, пријаве, истраге, испитивања сведока, адвокати које оптуженима дају по службеној дужности… Овим су Хрвати дошли до фантастичних резултата, јер ништа боље не одржава демографску слику коју желе. Та демографија се чула још од Фрање Туђмана да број Срба не треба да буде већи од три одсто, па да се за сва времена реши српско питање и то су и постигли – објашњава саговорник.

Он истиче да нема разлога да Албанци не ископирају тај рецепт како би посејали страх међу Србима са КиМ и тако спречили повратак, али и поспешили одлазак.

– То је начин чишћења народа са неке територије, који је ефикаснији и од тенкова и од ракета -закључио је Штрбац.

Чишћење Срба је и, према мишљењу министра одбране Александра Вулина, крајњи циљ хапшења још једног Србина.

– Албанци хоће земљу, али не и Србе у њој. Учиниће све да Србима пресеку везе с Београдом, Владом и Вучићем – рекао је београдским медијима.

То хапшење, према речима потпредседника Српске листе Игора Симића, иде у прилог чињеници, коју је изнео председник Србије Александар Вучић да ће почети још жешћи притисак на Србе на КиМ.

– Подржавамо став да ће државни органи повести рачуна како би очували мир, али и наставили пројекте за унапређење Срба на КиМ – рекао је Симић.

Он је, осврнувши се на могуће изборе на Косову, навео да СЛ обавезује поверење добијено на недавно одржаним изборима за градоначелнике четири општине на северу КиМ.

– Увек ћемо се борити за свој народ. Српски народ жели легитимне представнике, а за СЛ је влада пала када смо је напустили због потеза приштинских званичника – закључио је Симић.

Правда за све жртве

Говорећи о изјави Кадрија Весељија да верује да ће се оптужени припадници такозване ОВК вратити невини из Хага, Игор Симић је рекао да српски народ предуго чека на правду за своје жртве.

– Српска листа захтева од свих међународних чинилаца да се санкционишу и пронађу одговорни за све злочине – рекао је Симић.

Монструми из Жуте куће

Највише пажње привукле су приче да је Харадинај позван пред међународни суд у Хагу због злочина у Жутој кући. То је једно од најмонструознијих дела припадника ОВК, који су оптужени да су продавали људске органе својих заробљеника, углавном Срба.

Овакве оптужбе у свој извештај унео је изасланик Савета Европе Дик Марти, а потом је формиран и суд у Хагу. Када је после хапшења Харадинаја 2017, године Србија од Француске тражила његово изручење, тамошњи суд је решио да га не изручи, већ је суду у Хагу остављено да настави истрагу. О злочинима ОВК Србија од 2001. у више наврата слала у Хаг сав материјал који је у њеном поседу.

Прочитајте ОВДЕ каква је то убојита пошиљка стигла из Русије.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА