Најновије

ДРЕЦУН ОТКРИВА: Постоје нови докази против Харадинаја! Поседујемо његов ратни дневник, тамо су описани језиви злочини!

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да постоје нови докази против Рамуша Харадинаја које ће обелоданити у току следеће недеље. Подсећа да је Харадинају два пута суђено за злочине над Србима и неалбанцима, као и да је оба пута ослобођен, али истиче да је ситуација за њега сада другачија.

Дрецун (Фото: Јутјуб)

Милован Дрецун је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да су се појавили неки нови елементи – убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових терориста.

"Харадинај је већ процесуиран у Хагу за неке догађаје за које је ослобођен и не може два пута да се процесуира за исте. Међутим, појављују се и нови догађаји, може се утврдити његова конкретна одговорност као директног извршиоца за одређене злочине, посебно по комадној одговорности. Зато је било јако важно утврдити где се налазио Рамуш Харадинај у том комадном ланцу. Он је био командант такозване оперативне зоне Дукађин где се десило највише злочина. Ми смо као радна група идентификовали 980 догађаја – пребијања, убиства, масакрирања, силовања...", наводи Дрецун.

Додаје да по том основу Рамуш Харадинај не може да избегне одговорност јер су се сви ти злочини догодили у његовој зони одговорности. 

"Један од команданата бригаде био је Рамушев рођени брат Даут Харадинај који је такође добио позив да се јави као осумњичени. И видећемо, зашта ће бити оптужен, уколико оптужница буде подигнута", наводи председник Одбора за КиМ.

Дрецун је показао оригинална документа из Штаба команде оперативне зоне Дукађин и истакао да је то извештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а реч је о Албанцима.

"Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци. Ово је документ су заплениле наше снаге безбедности који је чак и руком писан. У њему је списак са преко 30 Албанаца. Они су били припадници полиције Републике Србије за које су они сматрали да су колаборационисти и због тога су и ликвидирани од стране групе Рамуша Харадинаја. Не знам зашто до сада није показан, предат Хашком трибуналу суду. Ово је непобитно нови доказ", наводи Дрецун. 

Додаје да су нови докази достављени Специјализованом тужилаштву. 

Подсећа на случај "бункер" где је откривена масовна српска гробница са најмање десетак тела.

"Најбруталније је ликвидирана петочлана породица са троје деце од – 13, 16 и 17 година. То није једина масовна гробница, има их још. О њима се знало и раније али се ћутало, није било ни речи у претходним суђењима", истиче председник Одбора за КиМ. 

Наводи да је Кфор направио увиђај, да је место злочина фотографисано, да је дошао и форензички тим из Шведске али да је је из само њима знаног разлога и тај случај као и многи други стављен у фиоку. 

Додаје да о томе јавно говори како би спречио било кога да каже – нисмо знали. 

Додаје да Београд поседује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа.

На спекулације медија и међународних извора да је Харадинај позван у Хаг због трговине органа – случај "Жута кућа" наводи да се у извештају Дика Мартија, "Жута кућа" првенствено везује за дреничку групу на челу са Хашимом Тачијем али да су ту и Кадри Весељи, Џавит Хаљити али и клан Рамуша Харадинаја.

Најављује да ће следеће недеље изаћи у јавност са новим подацима које су непознате јавности о злочинима Рамуша Харадинаја.

Рамуш Харадинај стигао је у Хаг, где ће данас бити саслушан у специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници ОВК над српским и неалбанским становништвом. 

Неочекивани обрт у дијалогу Београда и Приштине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА