Најновије

ТРАМП: Могао бих добити рат са Авганистаном за само недељу дана! Само не желим да убијем 10 милиона људи!

Амерички председник Доналд Трамп је изјавио да би се 18-годишњи рат у Авганистану могао окончати за само неколико дана, али, како је додао, у том случају та земља би била "избрисана с лица земље", јавља Анадолија.

Кан и Трамп (Фото: Јутјуб)

"Могао бих добити тај рат за само седмицу дана. Само не желим да убијем 10 милиона људи", рекао је Трамп у Овалној канцеларији где је примио премијера Пакистана Имрана Кана.

'Смешне' операције у Авганистану

"Рат би био готов за 10 дана. Али не желим да идем тим путем те због тога сарађујемо с Пакистаном и другима како би решили то питање. Не желимо ни улогу полицајаца коју сада имамо", додао је.

Трамп је у више наврата критиковао кампању САД у Авганистану, што је поновио и у понедељак, називајући операције у тој земљи које су трајале готово две деценије "смешним".

Страдања цивила у Авганистану

САД има око 14.000 војника распоређених у Авганистану, а Трамп покушава да смањи њихово присуство док трају мировни преговори с талибанима.

Премијер Кан је изјавио да су у овом моменту "најближе мировном споразуму" у ратом разореној земљи, али је нагласио да не постоји војно решење за сукоб.

"Надамо се да ћемо у наредним данима моћи позвати талибане да разговарају с авганистанском владом и да дођу до политичког решења", рекао је Кан.

Упркос убрзаном мировном процесу, дошло је до наглог пораста цивилних жртава широм Авганистана. Према последњим подацима до којих је дошла Анадолија, у разорном таласу насиља погинуло је најмање 100 цивила само у првих 10 дана у јулу.

Прочитајте ОВДЕ какву то одмазду ЕУ спрема Америци.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА