Најновије

ЗАШТО РУСИЈА НАОРУЖАВА АРКТИК? Након нових ракета шаљу и читаву ескадрилу "Сухоја"

Русија значајно јача војно присуство у арктичком региону. Након што је прошле недеље сповела тестирања противваздушних ракетних система направљених специјално за оштре услове на Арктику, сада тамо шаље читаву ескадрилу авиона, а како наводи "Москов тајмс" то чини са циљем да заштити Северни морски пут.

Су-34 (Фото: ria.ru)

Дуж арктичке обале већ су постављени радари и радиоелектронска опрема, противракетни системи и друга напредна оружја и опрема.

Северна флота Русије заузима водећу улогу у плановима милитаризације, а нова стратешка команда, Север, основана је 2014. године. Она има неколико нових и унапређених база на располагању, заједно са неким од најнапреднијих оружаних система.

Успостављена је нова Арктичка ескадрила и њом ће управљати Северна флота. У ескадрили ће се налазити и вишенаменски борбени авион "Су-34", пренео је лист "Известија".

Су-34 је званично укључен у руско ратно ваздухопловство 2014. године. Руски војни лидери тврде да је његов домет до 4.500 километара, што га чини веома способним да држи под контролом скоро читав Северну морски пут. Верује се да је авион способан да ради аутономно на великим површинама и да погађа циљеве са великом прецизношц́у на удаљености до 260 километара. Биц́е опремљен са Кх-35У, снажним суперсоничним крстарећим ракетама који могу да униште велике бродове.

Претпоставља се да ће авиони бити смештени у бази у Мончегорску где су се раније налатиле флоте "Су-24М".

Још неколико писта широм Арктика стављено је на располагање новој ескадрили, јер је Русија уложила у неколико нових база дуж арктичке обале као и у арктички архипелаг у последњих неколико година.

Анкара оштро запретила САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА