Најновије

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Нећете веровати која земља има најјаче ваздухопловство у региону! (ВИДЕО)

Мала територија условила је да Словенија, као држава НАТО и ЕУ, нема потребе за развијеним вездухопловстом. Упркос томе Словенија има одређени број летелица.

Миг (Фото: Јутјуб)

Тако поседује девет лаких авиона пилатус, швајцарске поризводње. За транспорт се користи један чешки лет Л-410 авион, два швајцарска пилатус ПЦ-6 авиона и један француски фалкон за превоз важних гостију.

Од хеликоптера Словенија у свом арсеналу има осам америчких бел 412 хеликоптера за спасилачке мисије и превоз, те четири француска еурокоптера АС532 за транспорт опреме и људства. За тренирање користе четири америчка хеликоптера бел 206, затим осам лаких авиона злин 43 и осам злин 242 лаких авиона.

Пошто нема намеру да набави модерне ратне авионе, Словенија је поверила суседној држави да обавља контролу њеног неба, па тако Италија обезбеђује њен ваздушни простор, што кошта 20 милиона евра годишње.

Темишвар набавио сенке 

Једно од најјачих, а можда и најјаче поред Грчке, ратно ваздухопловство у региону има Румунија, која је и чланица НАТО и ЕУ. Она полако из службе избацује застарело совјетско наоружање и авионе, а снабдева се модерним америчким апаратима за надмоћ у ваздуху. Тренутно у употреби Румунија има 24 совјетска МиГ-21 ловца, који су модернизовани. Пре неколико година купила је 12 америчких Ф-16 ловаца бомбардера од Португала. За извиђачке мисије ова земља НАТО користи два украјинска Антонов Ан-30 авиона, а за транспорт два Ан-26 авиона, седам италијанских Ц27Ј спартан и три америчка Ц-130 херкулес авиона.

И хеликоптерске снаге Румуније су доста добро опремљене, а користе 59 ИАР 330 хеликоптера домаће производње, који су урађени по лиценци француских хеликоптера пума. За обуку се користе углавном домаћи авиони, 18 ИАР 99 авиона, седам ИАР 316 авиона, те 14 совјетских јаковљев Јак-52 авиона. За обуку пилота ловаца-бомбардера користе се три Ф-16Б двоседа. Такође, Румунија у ратном инвентару поседује шест беспилотних летелица РЉ-7 сенка.

Иначе, Румунија је покренула поступак набавке још 36 вишенаменских авиона Ф-16, јављају румунски медији. Румунско ратно ваздухопловство ће са додатних 36 авиона Ф-16 заменити дотрајале ловце МиГ-21, рекао је румунски министар одбране Габријел Леш.

Стратешка лука

Међу најопремљенијим војскама и ратним ваздухопловствима региона је мађарска авијација. У свом инвентару имају 12 борбених авиона грипен из Шведске, односно ловаца-бомбардера новије производње. За транспорт војника и опреме користе два немачка ербас А319 авиона, један украјински Антонов Ан-26 авион и два француска десал фалкон авиона.

У хеликоптерској авијацији Мађарска је опремљена са 14 модернизованих руских ми-17 хеликоптера за транспорт, осам модернизованих руских ми-24 нападачких хеликоптера, те два француска еурокоптера намењених извиђању. У плану је набавка 20 нападачких хеликоптера ербас Х145М и 16 нападачких хеликоптера ербас Х225М. Што се тиче авијације за обуку, Мађарска поседује 242 лака авиона злин 42 из Чешке Републике, те још 143 злин 43 лака авиона за обуку. Иначе, као чланица НАТО, Мађарска има развијену сарадњу са савезницима, па су три огромна транспортна авиона Ц-17 глобмастер стационирана у ваздушној бази Папа, као подршке ове војне организације Мађарској у „стратешкој способности за транспорт“.

Иако га немају Руси знају како да потопе носач авиона. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА