Најновије

КО СУ СРПСКЕ ПЛАЋЕНЕ УБИЦЕ? Занат уче од младости, увек имају помоћнике, а подељени су у две групе и не зна се која је бруталнија!

Највише плаћених убица који "послују" у Србији долази из Војводине, а њихова цена варира у зависности од успешности у обављању пређашњих послова, комплексности задатка, али и мете. Уз себе имају помоћнике који обављају логистички део посла, а највише плаћеника крије се у Републици Српској.

Плаћене убице које вршљају нашим регионом и обављају најпрљавије послове за организоване банде угрубо би се могле поделити у две групе - стару и нову генерацију, а по принципу обуке и рада на четири групе.

Стара и нова генерација плаћеника

Плаћеници које бисмо могли поделити у две групе разликују се највише по начину на који су припремани за каријеру плаћеника.

Стара генерација плаћеника одрасла је у ратном или послератном окружењу и од малих ногу обучавана је да барата оружјем - од коришћења пушака и пиштоља, до постављања и активирања експлозива.

- Научили су све оно што је неопходно да би добро радили тај посао и да не буду идентификовани и ухапшени. Пажљиво се бирају аутомобили, води се рачуна како седе у колима да иза њих не би остао неки биолошки траг. Дешава се да су и у специјалним оделима управо из разлога да иза њих не би остао неки траг, као што је, рецимо, длака. Детаљно проуче околину, видео-надзоре, све оно што може да поремити њихов план - објаснио је раније саговорник Блица близак безбедносним службама.

Према његовим речима, професионалног убицу је веома тешко наћи и његова цена варира у зависности од мете.

Нова генерација плаћеника која због траљаве обуке не може завређивати епитет "професионална" стасала је на улицама, поправним домовима и у затворима. Они углавном имају криминалну прошлост која се огледа у насилничком понашању.

- Јавност у Србији често меша категорије професионалног и плаћеног убице. Плаћеници су махом људи са маргине, раније хапшени због неких наизглед ситнијих кривичних дела као што су крађе. Неретко они су "преображени" у затвору. Искуснији криминалац, после процене да је погодан за врбовање, узима га под своје, и како је овај материјално угрожен, нуди му новац у кантини, пакете... Тако га придобије, и по изласку из затвора овај за њега убија - објаснио је раније извор.

Међутим, српски криминолози и људи од струке, посматрајући статистику у протеклих 10 година, приметили су да у Србији највише плаћеника долази из Војводине, па са југа Србија, а тек на крају из Београда. Саговорник Курира објаснио је да међу њима постоји одређен кодекс - не убијају у свом родном месту.

Плаћеници у четири категорије

Криминолог Добривоје Радовановић каже за Курир да се плаћеници могу поделити у четири категорије. У првој су најпрофесионалнији и самим тим најплаћенији, припадници служби који више не раде у државној структури. Друга група припала би, каже криминолог, плаћеницима који су учествовали у ратовима на нашим просторима, лако су доступни и мету ликвидирају углавном експлозивом.

- У трећу групу спадају припадници кланова, који су укључени у нарко-криминал. Задужени су за утеривање дугова, наплату, али и да убију због преваре или освете. Имају криминалну каријеру насилног типа, али долазе из различитих социјалних структура и пореклом су Срби или Црногорци - каже Радовановић.

Четврти тип су, према Радовановићевим речима, странци који су се појавили на Балкану. Они нису део организоване групе, већ се ангажују ад хок за посебан задатак.

Цене и "чистачи"

Професионални убица никада не иде сам, већ се плаћенички тим састоји и од чистача који иду после извршеног задатка и уклањају евентуалне трагове. Ту су често и "менаџери" који уговарају послове и цену.

Када је реч о цени, она варира и зависи од великог броја фактора. У игри су велике суме новца, од десетина па све до стотина хиљада евра. Тако се, на пример, у медијима појавила информација да је за убиство Саше Цветановића, главнооптуженог у убиству Николе Бојовића, рођеног брата Луке Бојовића, понуђена свота од невероватних 600.000 евра.

Овако висока цена не треба да чуди, кажу упућени, јер на њу утиче то колико је компликовано извршити ликвидацију, прикрити доказе, побећи са лице места или из државе, али и могућност од хапшења. Будући да је Цветановићева безбедност добро чувана од стране полиције, јасно због чега је његова глава процењена на више од пола милиона.

Са друге стране, Цветановић је по хапшењу признао да је за убиство Николе Бојовића добио 30.000 евра.

Занимљив је и податак који је раније објавила црногорска "Побједа" а који се заснива на оптужном акту написаном на 100 страна у ком се говори о сарадњи црногорских и албанских кланова, да је глава полицајца уцењена на 100.000 евра.

Мит или легенда, али чаршијске приче говоре да има и плаћеника који би ликвидацију извршили тек онако, из задовољства. Тако се и даље препричава да је Војислав Раичевић звани Воја Американаца, могао убити некога бесплатно, само ако му је био антипатичан.

Прочитајте ОВДЕ све о недавној векликој акцији хапшења широм Косова.

Извор: Блиц/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА