Најновије

СЕВАЊЕ ВАРНИЦА: Хоће ли нови сукоб премијерке Брнабић и министра Поповића око кључне теме - проћи попут свих досадашњих чарки?

Хоће ли нови сукоб премијерке Брнабић и министра Поповића око кључне теме - опредељења Србије за европске интеграције - проћи попут свих досадашњих чарки - без икаквих последица? Аналитичари за Н1 кажу да не верују да ће доћи до промене статуса министра Поповића, али и да "све зависи од воље једног човека".

Скупштина Србије (Фото: Јутјуб)

Изјава министра Ненада Поповића, па реакција председнице Владе... и ту се, барем за сада, у јавности завршила прича државних званичника о варницама због евроинтеграција и бриселског дијалога.

Чак и штампа дан касније игнорише вербални сукоб у Влади Србије. Сличних несугласица било је и раније, а завршавале су се без великих промена у министарским редовима.

Почело је саопштењем и сажетком на Твитеру - као смрт виђена очима министра Ненада Поповића.

"Бриселски споразум је мртав. На сваком месту морамо да оспоравамо лажну државност Косова", поручио је Поповић.

Министра без портфеља који тврди да је, због "фарсе са Харадинајем", хапшења Срба и "насртаја на територију Косова", јасно да европских интеграција више нема - хитро је прекорила Ана Брнабић, председница Владе чији је члан.

"Сваки министар у Влади је дужан да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању су слободни да је напусте", казала је Брнабић.

Дан касније, из редова Српске народне партије Ненада Поповића стиже порука да су спремни да напусте Владу ако некоме смета то што бране Косово и Устав.

И то није први пут да севају варнице између двоје државних функционера. Маја прошле године, после спора са Поповићем око увоза геј сликовница, Брнабић је седницу на којој је дошло до вербалног сукоба оценила као најтежи дан од како је на челу Владе. Иако је у разговору са Вучићем тада на столу била и њена оставка, он за то није хтео ни да чује.

Који би, међутим, сада могао да буде епилог трзавица које подсећају на оне с почетка године, када је разграничење затегло односе Поповића и министра Дачића?

Исти, сматра председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

"С обзиром да је слична ситуација била у фебруару ове године и да није било никаквих значајнијих последица, не верујем ни да ће сада после ове изјаве бити неке суштинске промене и промене статуса министра Поповића", оцењује он.

Новинар и писац Душан Микља, с друге стране, каже да му се чини да "све зависи од воље једног човека", а да су сви други преносиоци порука.

А да је Микља на добром трагу сведочи и два дана стара изјава председника Александра Вучића о казнама за оне који мисле да су јачи од система.

"Министри после избора, кад буду схватили да више нису министри, а неки и пре избора у смислу кандидатура за предстојеће изборе", казао је Вучић за Телевизију Прва.

И док се у полемику, како је то и раније био случај, не укључе остали министри, па и сам шеф државе, хитну Поповићеву смену затражили су ЛДП и ЛСВ. Први апелом на премијерку да оштрије реагује - јер из уста Поповића, кажу, говоре његови налогодавци из Русије који заговарају напуштање преговора и евроинтеграција. Други јер сматрају да је руски лобиста који наноси штету држави и њеним грађанима.

Да Русија има интерес или да у потпуности обустави или да успори европске интеграције Србије, сматра и Драган Ђукановић, али додаје: "Господин Поповић има извесне политичке везе у самој Москви, али мислим да је у овом тренутку прерано говорити да је то отворена интенција Русије да преко њега то уради".

Необичан, али не и невиђен иступ министра за иновације, Драган Ђукановић види као лошу поруку у вези са стратешким спољнополитичким опредељењем Србије ка евроинтеграцијама.

Прочитајте ОВДЕ какве је то тајне још открио Борисав Јовић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА