Најновије

ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ПРЕКАЉЕНИ КВАЛИТЕТ: У рукама Хута примећена чувена крагујевачка пушка М-48!

Приликом борби са просаудијским снагама на западу Јемена, код једног од Хута примећена је обртно-чепна пушка Застава М-48. Иако је прошло 70 и кусур година од почетка њене производње ово оружје и дан данас слови за веома поуздано и прецизно

Хути у борби (Фото: Јутјуб)

Радо се о југословенској пушци која се налазила у наоружању Југословенске народне армије. Пушка је произведена у познатој фабрици стрељачког оружја која се налази у  Крагујевцу – Република Србија.

Застава М-48 је направљена на бази чувене немачке пушке Mauser 98k која је за време Другог светског рата заплењена у великим количинама. Захваљујући искуству инжењера фабрике “Застава” који су до почетка рата производили белгијску верзију пушке Mauser M1924, брзо је усвојен нови пројекат и кренуло се у производњу пушке М-48.

Застава М-48 се производила у периоду 1948-1965 година. За тих 17 година је произведено око 1, 24 милиона пушака Застава М-48 у њеним различитим модификацијама.

На бази пушке М-48 касније су произашле њене модификације M48A, M48B, M48BO, M48/63. Ограничени контингент у броју од 4,000 комада специјално је произведен за снајперисте, тачније био је опремљен оптичким нишаном.

Верзије М-84В и М-84ВО су биле намењена за експорт, који је имао солидан успех на тржишту Блиског Истока и Северне Африке.

Дужина пушке М-48 износи 1105мм, а њена маса 3,9кг. Пуни се одвојивим магазином капацитета 5 метака. Користи метак калибра 7,92х57мм. Почетна брзина метка на устима цеви износи 750 м/сек. Ефективни домет пушке употребом механичких нишана је до 500 метара. Са оптичким нишаном пушка може да оствари прецизне погодке на даљини 800, па и 1,000 метара.

Пушка је нашла своју употребу у многобројним сукобима на простору Блиског Истока и Северне Африке. Такође, пушка је кориштена и током Грађанског рата у бившој СФРЈ.

Које ће проверено оружје красити српске оклопњаке БРДМ-2? Више о томе ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА