Најновије

УЖАСАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Више од 4.000 људи већ је чиповано, а то је тек почетак! (ВИДЕО)

Током протеклих година, у много наврата и са различитих места, могло се чути да почетак чиповања људи, из различитх разлога и са различитом наменом, није тако далеко. Тако нешто се, из теорије, већ преселило у праксу...

Очитавање чипа (Фото: јутјуб)

Већ око 4.000 људи у Шведској, након што је та земља законом регулисала чиповање, искористило је могућност да између палца и кажипрста једне од шака уграде био-чип.

Такав чип својим "носиоцима" у тој северноевропској земљи омогућава да нпр. плаћају карте у превозу електронским путем или да отварају врата на додир тако што шаку само прислоне на браву.

Многи су, међутим, на чиповање пристали из медицинских разлога. Тако је чип могуће програмирати да подсећа пацијенте на термине када треба да попију лек, али и на то која је права кутија лекова коју би требало да узму како не би попили погрешан лек.

Наравно, све бочице или кутије морају бити означене и "таговане" посебним сензорима, који ће чипу омогућити да пацијенту помогне да отвори одговарајућу бочицу.

Чип уграђен у руку у стању је да се понаша и као електронски новчаник, па се тако може користити за плаћање додиром уместо платне картице, затим возна карта или као сензор за препознавање у различитим ситуацијама: за улазак у зграду, ауторизацију приступа и слично.

Сензори величине зрна пиринча, често и невидљиви, по функцији су пасивни, што значи да морају да садрже унапред задате операције или убачене податке, који касније могу да се очитавају са њих из непосредне близине, користећи се “Near Field Communication (NFC)” технологијом.

На тај начин безбедност података је донекле очувана, будући да хакер не може да приступи ничему, осим подацима са чипа. Иако то може бити компромитујуће, контакт са чипом није могуће отварити уколико се неко не нађе у непосредној близини особе која има уграђен чип и то тачно уз његову руку.

Како је Америка уценила Немачку, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА