Најновије

РАТ ДО ИСТРЕБЉЕЊА У ПРИШТИНИ: Тачи оставља Харадинаја без функције? Закрвили се шиптарски злочинци!

Натезања косовских политичких лидера око тога хоће ли се ићи на ванредне изборе, привремено су изместила из центра пажње дијалог са Београдом, за чији наставак је било потребно донети одлуку о укидању такса на српску робу.

Весељи, Тачи и Харадинај (Фото: Јутјуб)

У Приштини се повео "рат" око тога треба ли ићи на биралишта или направити нову владу без избора, и та борба због недовољно прецизних прописа може да потраје, што је за све актере на приштинској политичкој сцени добар алиби да непријатна питања која се тичу испуњавања обавеза из дијалога са Београдом или његовог обнављања одложе до даљег.

Према писању албанских медија, после оставке Рамуша Харадинаја, премијера привремених институција, а због позива на саслушање у Специјално тужилаштво за злочине ОВК, Хашим Тачи планира да Харадинаја потпуно уклони из политичког живота на КиМ, тако што ће спречити одржавање ванредних избора. Тачи, како се наводи, појачава медијску кампању у којој се Харадинају оспорава право да упркос оставци обавља технички дужност премијера.

Харадинај је, на другој страни, од Уставног суда у понедељак затражио тумачење оставке коју је поднео 19. јула како би добио упутства око будућег функционисања владе до одржавања ванредних парламентарних избора. Приштина, иначе, нема закон о влади, а у постојећим прописима није дефинисано шта следи у случају оставке премијера. Такође, спекулише се да уопште није извесно да ће Уставни суд одговорити на Харадинајев захтев, јер би могао да се прогласи ненадлежним за такву материју.

Надгорњавања Харадинаја и Тачија, према аналитичару Немањи Старовићу, далеко више имају везе са прерасподелом политичке моћи у Приштини него са збивањима везаним за дијалог са Београдом, јер како каже, на дијалог утичу спољни фактори, а не албански политичари на КиМ.

Скуп у Паризу који је најавио француски председник Емануел Макрон за јесен, а који је требало да одмрзне дијалог Београда и Приштине, како сматра Старовић, биће организован ако то Париз и Берлин буду хтели, без обзира на дешавања на политичкој сцени у Приштини у том тренутку.

“Харадинај је позив да оде на салушање у Специјално тужилаштво искористио за унапређење свог рејтинга, па иако страни фактор покушава да избегне ванредне изборе, јер им одговара политичка већина која је тренутно слаба, за то су шансе мале јер Харадинај жели да капитализује ову ситуацију. А, опозиција нема претераних мотива да уђе у владајућу већину”, наводи Старовић.

Једино Тачију, сматра овај аналитичар, одговара да не дође до избора јер би се на њима ДПК (коју је предводио док није постао председник) слабије котирала:

“Пошто се председник Косова бира у парламенту, нови сазив би Тачија евентуално могао и да разреши са функције. Такође, унутар ДПК контролу је преузео Кадри Весељи па би у нови сазив парламента ушли посланици лојални њему, а не Тачију.

Срби не знају како ће се завршити "игра" Приштине

ДА би дошло до ванредних избора на КиМ, две трећине посланика, односно њих 81, треба да гласа за њено распуштање, док је за изгласавање новог мандатара без избора потребан 61 глас. Како се спекулише, Тачи покушава да прекомпонује владајућу коалицију како би се добио нови мандатар и да тако избегне ново "оцењивање" бирача.



Прочитајте ОВДЕ коју је одлуку донео Кадри Весељи, а није се свидела Рамушу Харадинају.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА